• Informacje na temat:

    makaron z sosen w sloukach

Przepisy na temat: makaron z sosen w sloukach
  • Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Jest znakomity na kaszel.A przy tym świetnie smakuje.

  • Syrop przygotowany z młodych pędów sosny i cukru, bardzo dobry na kaszel i podrażnione gardło. Bardzo proste w przygotowaniu danie. Wymaga tylko chęci do spaceru po sosnowym młodniku i odrobiny cierpliwości.

  • Syrop przygotowany z młodych pędów sosny i cukru, bardzo dobry na kaszel i podrażnione gardło. Bardzo proste w przygotowaniu danie. Wymaga tylko chęci do spaceru po sosnowym młodniku i odrobiny cierpliwości.

  • Syrop z młodych pędów sosny warto mieć pod ręką, gdy jest okres przeziębień.

  • Przełom kwietnia i maja to odpowiedni czas na syrop z pędów sosny. Lubiany przez dzieci i dorosłych, podobny do aptecznego syropu Pini – ma właściwości przeciwkaszlowe, wykrztuśne, napotne, przeciwgorączkowe, moczopędne, odkażające, przeciwzapalne, uspokajające, lekko nasenne, wzmacniające i silnie żółciopędne.* Oprócz zastosowań ściśle medycznych, przyjemnie się go używa do sporządzania lemoniad i napojów pachnących lasem albo do skrapiania deserów, szczególnie lodów. Mniam!

  • To pyszny syrop przeciwkaszlowy, Jest smaczny i skuteczny sam w sobie, ale warto go zrobić szczególnie dlatego, że jesienią będzie półproduktem do wykonania jeszcze lepszego syropu na kaszel. A więc – do dzieła! Jeśli nie zdążysz w tym roku - co jest bardzo prawdopodobne - zapisz sobie ten przepis na przyszłą wiosnę. Koniecznie!

  • Konfitura z igieł charakteryzuje się niezwykłym aromatem i smakiem, zawiera też mnóstwo witamin i minerałów. Wykazuje działanie lecznicze, dlatego warto ją mieć w domowej apteczce. Marmolada z igieł sosny wskazana jest przy leczeniu przeziębień, kaszlu, zapalenia oskrzeli – podobnie, jak syrop z pędów sosny. To nie jest tylko przysmak, bo idealnie nadaje się do wzmocnienia układu odpornościowego. Dodatkowo wspaniały aromat sosnowego lasu koi nerwy i poprawia samopoczucie.

  • Nalewki od lat produkowano, gdyż posiadają walory zdrowotne (odkażające, rozgrzewające). Sosnówkę przygotowuje się w naszej rodzinie od pokoleń. Nalewka z pędów sosny leczy gardło i układ oddechowy. Jest świetna przy uciążliwym kaszlu (zarówno suchym jak i mokrym). Pomaga także na zapalenie gardła. Pędy sosny pozyskujemy z drzew znajdujących się daleko od dróg, w momencie gdy osiągają ok. 10-15 cm i są pozbyte osnówek (tj. w maju). Taka nalewka świetnie zastąpi kupowany w aptece syrop Pini.

  • najlepszy na przeziębienie :)

  • Syrop z sosny znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny? Oto przepis na własnoręcznie wykonany syrop.

Artykuły na temat: makaron z sosen w sloukach
  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Dobrze zbilansowana dieta wpływa korzystnie nie tylko na szczupłą sylwetkę i zdrowie fizyczne, ale także na nasze samopoczucie i humor. Fot. 123 RF Warto wiedzieć, że produkty, które spożywamy mogą wywoływać zniechęcenie i apatie, a inne wręcz odwrotnie wprawiać w dobry nastrój! Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz. Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów...

  • Bohaterem edukacyjnej kampanii Makaron rządzi zdrowo, której patronuje serwis Smaker.pl, jest przesympatyczny Makaron Edek. Edek walczy z plotkami, które krążą na jego temat. Postanowił bowiem raz na zawsze rozprawić się ze stereotypami i zawalczyć o dobry wizerunek swojej rodziny - makaronu. Serwis Smaker będzie dzielne wspierał Edka w jego poczynaniach! Na bieżąco będziemy informować o przebiegu akcji edukacyjnej, o tym kiedy i do jakiego miasta zawita Edek, a także jakie niespodzianki dla...

  • Przeciętny Włoch zjada rocznie ponad 25 kilogramów makaronu, Polacy – pięć razy mniej, tylko 5 kilogramów. Nie da się jednak ukryć, że po makarony sięgamy chętnie i chętnie z nimi eksperymentujemy. Dlaczego? Bo są… Fot. www.barillastudio.it Szybkie, proste i tanie Makarony są szybkie w przygotowaniu. Dla porównania: porcja ziemniaków gotuje się ok. 20-25 minut, plus obieranie. Ugotowanie porcji ryżu czy kaszy zajmuje co najmniej kwadrans, a makaron jest gotowy w zaledwie 8 minut! W tym...

  • 16 września (niedziela) podczas III Śląskiego Turnieju Kulinarnego w Opolu, w ramach kampanii edukacyjnej "Makaron Rządzi Zdrowo", odbędzie się turniej wiedzy o makaronie. Chętni będą mogli sprawdzić się w wielkoformatowej grze planszowej, którą poprowadzi Zygmunt Chajzer. Na zwycięzcę rozgrywek czeka sportowy rower. Rywalizacja ma przyjemną, familijną formę i odbywa się na olbrzymiej planszy, która ma aż 40 m?. W turnieju będą mogły wziąć udział dwuosobowe drużyny. Podczas 3 rozgrywek...