• Informacje na temat:

    makaron z sosem chili-pomidorowym

Przepisy na temat: makaron z sosem chili-pomidorowym
  • Makaron niegrzecznej dziewczyny

    Spaghetti alla puttanesca to tradycyjna pasta z intensywnie słonym sosem pomidorowym pełnym kaparów, oliwek, chili i czosnku. Jak tłumaczy Marta Dymek w "Jadłonomi", nazwy - pochodzącej od włoskiego "puttana" - nie wypada tłumaczyć w przyzwoitej książce kucharskiej.

  • U mnie w kuchni króluje ostatnio rozmaryn. Idąc tym tropem, zaserwowałam dzisiaj makaron z sosem pomidorowym, wzbogaconym właśnie świeżym rozmarynem. Polecam Wam serdecznie. Przepis prosty, a danie bardzo smaczne.

  • Makaron z czarnej fasoli - nowy kulinarny trend

    Zdrowy i ładnie wyglądający na talerzu makaron z czarnej fasoli zyskuje wielu zwolenników. To nowy kulinarny trend.

  • Szybki przepis na pyszny i zdrowy obiad - makaron z sosem w 20 minut! Żeby był jeszcze zdrowszy - zwykły makaron zamieniamy na ciemny, razowy.

  • Makaron z sosem paprykowo-serowym

    ...posypany serem robiola. Dekorować tymiankiem. Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym Penne z kurczakiem i pesto w 20 minut Spaghetti z dynią i mięsem mielonym Makaron(...)Składniki: 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku Pęczek zielonej cebulki Pół pęczka tymianku Zielona papryczka chili 400 g makaronu Sól 2 łyżki oliwy z oliwek 250

  • Dziś przedstawiam przepis na jedno z ulubionych dań dzieci i sporej ilości dorosłych, czyli makaron z sosem pomidorowym :) Sos jest mega prosty, wręcz błyskawiczny, mocno pomidorowy, z dodatkiem aromatycznego oregano. Cały przepis jest w pełni wegetariański. Zamieniając makaron np. na kukurydziany, łatwo zyskamy wersję również bezglutenową. Cały obiad jest pyszny, dzieciaki na pewno zjedzą bez grymaszenia i jeszcze poproszą o dokładkę ;)

  • Pyszne wege przepisy, które nie zajmą ci wiele czasu!

    ...i czosnek oraz ziarna sezamu i olej. Doprawiamy do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem. Zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Ciecierzyca w sosie pomidorowym Ciecierzyca będzie doskonałym...

  • Szybkie danie dla zapracowanych

  • Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

    ...i dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki, imbir i kurczaka. Smażymy wszystko przez kilka minut. Dodajemy sos sojowy oraz chili. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy makaron(...), a następnie pozostawiamy jeszcze na kilka minut na ogniu. Sos jest gotowy. Podajemy go z ulubionym rodzajem makaronu i posypujemy tartym parmezanem. Chiński stir fry Sposób przygotowania...

  • ekspresowe danie obiadowe, z dodatkiem parówek, które chociaż przez wielu nietolerowane, zjedzone od czasu do czasu nie zaszkodzą :-)

Artykuły na temat: makaron z sosem chili-pomidorowym
  • Ciasto ze spaghetti z pomidorami i karmelizowanym bakłażanem

    Wybierając makaron razowy zamiast białego, dostarczasz organizmowi ponad dwukrotnie więcej błonnika i dużo witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na przemianę materii.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Gulasz z wołowiną i ciemnym piwem

    Podajmy z porcją makaronu np. tagliatelle lub penne.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Kuchnia kryzysowa: Zapiekanka

    Może być na bazie ziemniaków, ryżu, makaronu, a nawet czerstwego chleba. Zapiekanka daje pole do popisu każdej kreatywnej i oszczędnej gospodyni. Zrobisz ją z tego, co znajdziesz w lodówce. Oto kilka inspiracji.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Truskawki - dlaczego warto je jeść

    ...czosnku, chili, przekrojone na pół pomidorki, czarne oliwki i posiekane listki bazylii. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Następnie ugotuj makaron (np. kokardki) i polej go truskawkowo-pomidorowym sosem. Podawaj danie posypane płatkami parmezanu i kilkoma listkami bazylii. W sałatce  Przygotuj sos. Do octu balsamicznego dodaj miód i szczyptę soli, a potem dokładnie wymieszaj...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Spaghetti bolognese

    Do gotującej się wody wlej 2 łyżki oliwy i wsyp sól. Ugotuj makaron al dente. Na oliwie podsmaż mięso. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz je ze skórki i drobno pokrój. Wrzuć do mięsa i podsmaż. Wlej pastę pomidorową, wsyp zioła prowansalskie, sól, pieprz i chili do smaku. Dokładnie wymieszaj. Następnie duś...

  • Przeciętny Włoch zjada rocznie ponad 25 kilogramów makaronu, Polacy – pięć razy mniej, tylko 5 kilogramów. Nie da się jednak ukryć, że po makarony sięgamy chętnie i chętnie z nimi eksperymentujemy. Dlaczego? Bo są… Fot. www.barillastudio.it Szybkie, proste i tanie Makarony są szybkie w przygotowaniu. Dla porównania: porcja ziemniaków gotuje się ok. 20-25 minut, plus obieranie. Ugotowanie porcji ryżu czy kaszy zajmuje co najmniej kwadrans, a makaron jest gotowy w zaledwie 8 minut! W tym...