• Informacje na temat:

    makaron z porami i pieczarkami

Przepisy na temat: makaron z porami i pieczarkami
  • Pora na pomidora! Zobacz przepisy

    Można przygotować z nich aromatyczny chłodnik, wypełnić je kaszą lub po prostu podać z makaronem. Cieszmy się trwającym sezonem na pomidory, które właśnie teraz zachwycają głębią smaku. I świetnie spisują się w każdej postaci, nie tylko na klasycznej kanapce.

  • Dla miłośników makaronu

  • Makaron z sosem porowo-pieczarkowym

    Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu wstążki Sól 300 g pora 200 g pieczarek 1 łyżeczka oleju Pieprz 50 g wędzonej szynki 50 g śmietany 12%   Przygotowanie: Makaron(...) kolejne 5 minut. Wlać 250 ml wody i gotować 2 minuty na mocnym ogniu. Zdjąć, dodać śmietanę. Jeszcze raz doprawić. Makaron podawać z sosem.

  • Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami w kremowym sosie.

  • ...2 polędwiczki wieprzowe, 1por, 4 pomidory (lub 1 puszka pulpy z pomidorów), pół kg pokrojonych pieczarek, 2 łyżki śmietany, 1 pęczek zielonej pietruszki, ewentualnie puszka zielonego groszku, pół kg ugotowanego makaronu penne...

  • Potrawa prostota w wykonaniu i o ciekawym smaku, uwielbiam pieczarki połączone z porem, a do tego jeszcze makaron mówię wam pycha.

  • Ulubione dania papieża Benedykta XVI

    Rąbka tajemnicy uchylił watykanista dziennika "Il Giornale" Andrea Tornielli. Według niego papież lubi spaghetti w sosie curry, makaron z szynką, makaron z cukinią i łososiem oraz  szafranowe risotto po mediolańsku.   Makaron z cukinią i łososiem Składniki na 4 porcje: 300 g filetu z łososia 1 cukinię 1 szalotkę 25 g masła 25 g mąki 250 ml bulionu warzywnego 250 g śmietany...

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...przygotowania 1. Brokuł i kalafior pokrój w różyczki. Opłucz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlewaj mleko, mieszając cały czas, by sos zgęstniał. Przypraw.  2. W brytfance ułóż makaron, brokuł i kalafior. Zalej sosem beszamelowym, posyp startym parmezanem i tymiankiem. Piecz 15 minut. w temp. 180 st...

  • Łatwy i szybki makaron. Ale jaki dobry! Z pieczarkami i porami - zdrowy, smaczny i pożywny. Coś potrzeba więcej? No, lampka białego wina...

Artykuły na temat: makaron z porami i pieczarkami
  • Makaron na biało z kaszą z kalafiora i pieczarkami

      Tak, dość dziwnie to brzmi, wygląda może też nie najlepiej bo kolorystycznie jest białawo, szaro-bure. Za to smakuje wyjątkowo, gdyż to nietypowe połączenie...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Makaron pełen smaku

    Cannelloni z farszem mięsnym Skład na 4 porcje: opakowanie makaronu cannelloni, 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 marchewka, 1/2 selera, 2 cebule, 1,5(...), marchewkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mielone mięso, koncentrat pomidorowy, ćwierć szklanki wody, marchewkę, seler, sól i pieprz. Smażymy 20 minut. Rurki makaronu...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Makaron to nie tylko spaghetti

    Faszerowane muszelki Składniki: •18 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle), Farsz: • 25 dag sera ricotta • 25 dag pieczarek • 6 dag szynki • 2 małe cebule czerwona i żółta papryka • pół(...) natki •3 ząbki czosnku • cebula • łyżka oliwy • łyżka masła • sól, cukier, chili. Zagotuj wodę z łyżeczką oleju, wrzuć makaron i ugotuj al dente, czyli na półtwardo. Odcedź, ułóż muszle na ściereczce...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Fusilli z groszkiem i z pieczarkami

    ...... podusic razem okolo 5 minut. Polaczyc z ugotowanym makaronem. Podawac z parmezanem. A dzisiejszy obiad skladal sie z: przystawka: salatka z pora z jablkiem i vinegrette danie: fusilli plus...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Tajemnica dobrego gulaszu

    ...z papryką (pokrojoną w paski lub sypką), marchewką, a nawet z wieprzowiną. Dziś już nie podaje się do niego tylko pieczywo, ale też ziemniaki, kluski, makaron, ryż, a także kaszę gryczaną. Chudą wołowinę...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...