• Informacje na temat:

    makaron z pestkami

Przepisy na temat: makaron z pestkami
  • Szybki makaron z pesto

    Sposób przygotowania Pestki upraż na patelni. Liście rzodkiewki i bazylii umyj i osącz. Posiekaj i zmiksuj blenderem razem z parmezanem, ząbkami czosnku, pestkami, oliwą, sokiem i skórką z cytryny. Dopraw. Ugotuj makaron. Odcedź go, ale zachowaj trochę wody z gotowania. Makaron wymieszaj z pesto, dodając 2 łyżki wody. Podawaj.

  • Propozycja na zielone i aromatyczne pesto z prażonymi pestkami dyni z nutą ostrego i delikatnie orzechowego smaku sera Cheddar. Pesto świetnie komponuje się z makaronem.

  • Cztery sposoby na makaron

    Prowansalska potrawka 1. Oczyść i opłucz 2 cukinie i 2 małe bakłażany, pokrój je w kostkę. Rozetnij 3 kolorowe papryki, usuń środki z pestkami, strąki potnij na kawałeczki. Dużą cebulę i 2 ząbki(...) makaronem penne. Sos śmietanowy z porami 1. Oczyść 3 duże pory, opłucz je i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć pory i smaż je 1-2 minuty. Potem oprósz 3 łyżkami mąki, krótko...

  • Kremowa zupa z dyni z rozgrzewającymi przyprawami, podana z prażonymi, pikantnymi dyniowymi pestkami.

  • Makaron z pesto groszkowym

    Sposób przygotowania 1. Makaron wsyp na posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Groszek (bez rozmrażania) gotuj 10 minut(...). Przypraw go do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj z groszkowym pesto. 

  • Uwielbiam hummus, ponieważ dostarcza mnóstwo energii, witamin oraz poprawia samopoczucie. Ta pasta to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzisiaj zapraszam na bardziej wyrazistą wersję hummusu o smaku curry z dodatkiem oleju oraz pestek dyni, zawierających pełno minerałów, w tym magnezu, żelaza, fosforu, potasu i cynku. Jeść tylko na zdrowie! :)

  • Makaron z mięsnym sosem

    Czosnkowy ze szpinakiem Sposób przygotowania 1. Szpinak opłucz, osącz, listki osusz, pokrój na kawałki. W garnku nastaw wodę na makaron. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Kiedy woda w garnku zawrze, wsyp sól (do smaku).  2. Na posolony wrzątek wrzuć makaron. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 12 minut. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Pomidorki umyj, osusz, pokrój na cząstki. Mięso opłucz, wytrzyj...

  • Dzisiaj zapiekłam pora w śmietanie z dodatkiem pestek dyni. Ale nazwać to zapiekanką to takie proste, może ktoś ma na to inną nazwę.

  • Makaron z morelami

    Makaron i morele? Dlaczego nie?

  • Choć nie za bardzo wyrośnięty, to naprawdę smaczny i przede wszystkim zdrowy chlebek, polecam!

Artykuły na temat: makaron z pestkami
  • MAKARON RYŻOWY Z PATISONEM

    ...min/180stopni). Jednego patisona obgotować i zblendować do konsystencji sosu z dodatkiem pomidorów z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim. Pestki dyni uprażyć na teflonowej patelni, a makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron wymieszać z sosem i podawać z kawałkami grillowanego patisona oraz pestkami dyni.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Makaron w toskańskiej wersji

    ...solą i pieprzem. Po 4 minutach do szparagów dodaj pomidorki i 2 łyżki wody. Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź go, odmierzając 200 ml wody z gotowania. Twaróg zmiksuj z miodem, mlekiem i pesto z pomidorów. Dolej wodę z gotowania makaronu. Spaghetti ponownie włóż do garnka. Dodaj podsmażone szparagi z pomidorami. Zalej przygotowanym sosem...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Olej z pestek dyni na zapalenie pęcherza

    ...objawów przerostu gruczołu krokowego (prostaty). Łyżkę oleju dodawaj codziennie do drugiego dania (makaronu, kaszy) czy zupy.

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Zimny makaron udon z sosem dipowym dashi

    Przygotowanie: od 30 minut do 1 godziny. Gotowanie: od 30 minut do 1 godziny 4 porcje Składniki: Makaron udon · 300 g mąki pszennej · 140 ml wody · 1 łyżeczka soli · kostki lodu · 1 blok(...) przygotowania: Makaron udon Używając robota kuchennego wyrabiaj mąkę, wodę i sól przez 2 minuty. Następnie wyjmij ciasto z robota, uformuj kulę i wsadź do plastikowej torebki na 30 minut. Wołowina...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Makaron z indykiem i winogronami

    Mięso pokroić w kostkę, winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, przekroić i usunąć pestki. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...