• Informacje na temat:

    makaron z mielonym mozzarellą i szpinakiem

Przepisy na temat: makaron z mielonym mozzarellą i szpinakiem
Artykuły na temat: makaron z mielonym mozzarellą i szpinakiem
  • Zapieczone smaki

    Z ziemniakami lub makaronem. Mięsna albo wyłącznie warzywna. Przepisów na pyszne zapiekanki jest wiele. Liczy się też własna pomysłowość.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Dania z mozarellą

    Zapiekanka mięsno-makaronowa Składniki na 6 porcji: 7,5 dag wędzonego boczku, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 60 dag pomidorów, 25 dag mozzarelli, 20 dag makaronu, 1 łyżka oleju, sól, pieprz(...). gouda), listki bazylii do dekoracji, tłuszcz do formy. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki, a boczek w kosteczkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Dieta na problemy ze skórą

    ...zawsze powinna być więc porcja sałaty, kawałek brokułu, garść szpinaku czy fasolki szparagowej. Dobrym uzupełnieniem będzie makaron razowy, gruba kasza i ciemne pieczywo, bo kwas foliowy jest też...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    ...w talii, bo dieta reguluje poziom insuliny, a efektem tego jest znikanie tzw. tłuszczu trzewnego, tworzącego czyli oponki w pasie. Z czego zrezygnować Wyeliminuj pieczywo i ciasta, makarony, pizzę(...) jak: biały chleb, bułeczki, ciasta, makarony, pierogi, naleśniki. W drugiej kolejności ogranicz owoce, pełne ziarna zbóż, warzywa bogate w skrobię, fasolę i rośliny strączkowe. Co można jeść Na...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...