• Informacje na temat:

    makaron z kasztanami

Przepisy na temat: makaron z kasztanami
  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy...

  • Bardzo smaczna potrawa na wykwintny obiad.

  • Chińska kuchnia w niespotykany nigdzie indziej sposób łączy "kontrastowe" smaki: słodki z kwaśnym czy ostrym. Podstawowe składniki posiłków to różne gatunki mięs oraz warzywa. Dodatki - makaron i ryż.

  • Doskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu

  • Składniki: - filet z piersi kurczaka, - 60 g. makaronu chińskiego jajecznego (ew. mogą być polskie wstążki), - 100 g. makaronu sojowego, - 2 drobiowe kostki rosołowe, - garść kiełków sojowych(...) będzie lekko miękka (nie powinna być zbyt miękka). Przyprawić wszystko solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i curry (troszeczkę mniej niż papryki). Wrzucić makarony i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli...

  • Propozycja na oryginalne, aromatyczne i ciekawe w smaku pesto z rukoli z dodatkiem kasztanów jadalnych i koziego sera. Pesto świetnie komponuje się z ryżem jaśminowym.

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    ...(speck) oraz zupa winna i dania z makaronu. Wśród deserów znajdziemy ciastka z owocami, np. strudel z jabłkami lub gruszkami, orzechami i rodzynkami. Jabłka, winogrona i kasztany Długi i bujny okres...

  • Smaczny pomysł na "Pieczona gęś z jabłkami i kasztanami"

  • Sprawdzony przepis na "Filet gęsi z grzybami i kasztanami"

  • Przepis wart wypróbowania: "Jarmuż z kasztanami. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej"

Artykuły na temat: makaron z kasztanami
  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie(...) i bloger Krakowski Makaroniarz.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Kalejdoskop kształtów i kolorów

    Makaron to jedno z naszych ulubionych dań - szybki i łatwy w przygotowaniu, daje jednocześnie duże pole do popisu, stanowiąc bazę do wielu różnorodnych potraw.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Tym co kochaja kluchy ...

    Naturalnie chodzi o wloski makaron zwany pasta lub spaghetti.  Dzis w Italii San Martino ( czyli swietego  Marcina ). Slodkosci nie ma ale jest to swieto...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    ...: - Hummus buraczany - Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym - Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami - Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi(...) makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową - Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką - Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami - Krem ze skorzonery i jabłek...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...kasztanów. Pyszna mleczna pianka w połączeniu ze słodkimi owocami kasztanowca i gorzką, mocną kawą stworzą niepowtarzalne połączenie o niezwykłym aromacie. Włoski makaron z azjatycką nutą Większość ludzi kojarzy makarony wyłącznie ze znanym nam z kuchni włoskiej intensywnym, pomidorowym sosem bolognese i kremową nutą spaghetti carbonara. W daniach azjatyckich można spotkać jedynie cienkie nudle...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...