• Informacje na temat:

    makaron z jarzynami

Przepisy na temat: makaron z jarzynami
  • Makaron z zielonymi jarzynami

    ...w słoiku w lodówce.  2. Sałatka: pomidor sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki, wykrawając głąb. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Przelej go zimną wodą, by ostygł. W wodzie pomakaronie(...) miseczek wyłóż po porcji brokuła z pomidorem. Na to połóż makaron wymieszany z groszkiem. Posyp pieprzem, udekoruj odłożonymi różyczkami brokuła i kleksami z sosu (lub pesto). Sałatkę możesz przełożyć do...

  • jarzynowy zawrót głowy

  • Potrawka z jarzynami i filetami rybnymi

    Składniki: 30 dag dowolnych filetów rybnych, np. z dorsza, miruny 50 dag mieszanki warzyw wiosennych 20 dag makaronu (kolanka, świderki) 20 dag surowego wędzonego boczku 2 średnie czerwone(...) olej i zrumień pokrojony boczek i cebulę. Wsyp warzywa i smaż 5 minut. 2 Wlej 1,5 l wody, dodaj makaron, gotuj aż będzie prawie miękki. Rybę pokrój w paski, dodaj 10 min przed końcem gotowania. Przypraw...

  • Grzybowa to moja ulubiona zupa, którą przyrządzam niezmiennie od kilku lat (jedynie na Wigilię nie dodaję pieczarek). Klasyczna, której smak pamiętam z dzieciństwa, idealnie doprawiona i z domowym makaronem... tego smaku się nie zapomina :) Do większości tego rodzaju zup dodaje się śmietanę. Dla mnie to zupełnie nie do przyjęcia!

  • Makaron z jarzynami

    Prosty przepis na makaron z jarzynami...

  • Sprawdzony przepis na "Pulpety rybne z jarzynami"

  • Nitki po azjatycku z kalafiorem i kolendrą

    ...japońskiego makaronu pszennego (grubsze nitki) 250 ml sosu słodko-kwaśnego chili sos sojowy kilka gałązek kolendry albo natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Grzyby zalej wodą (uprzednio(...) kolejne 5 minut. Często mieszaj. Makaron zalej wrzątkiem, odstaw na ok. 5 minut. Odcedź. 4. Składniki na patelni podlej sosem chili. Przypraw do smaku sosem sojowym. Sos warzywny wymieszaj z makaronem...

  • Smaczne danie jednogarnkowe, łatwe w wykonaniu.

  • Włoskie danie pasta e fagioli doskonałe na zimę

    Jedno z najbardziej znanych specjałów włoskiej kuchni, pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą jest znakomitym daniem w okresie chłodów- przypominają specjaliści ds. żywienia we Włoszech. Duża część tego kraju zmaga się z wyjątkowo rzadkim w tej części Europy atakiem srogiej zimy.

  • Przepis wart wypróbowania: "Danie jednogarnkowe z jarzynami i filetami rybnymi"

Artykuły na temat: makaron z jarzynami
  • Jakie zioła dodawać do młodych jarzyn

    Szczypiorek i czosnek Ten zestaw idealnie pasuje do farszów na bazie twarożku i mielonego mięsa. Najczęściej jest jednak stosowany do warzywnych przekąsek z farszem jajecznym. Mięta plus natka Ich orzeźwiający, intensywny aromat świetnie podkreśli smak faszerowanych warzyw podawanych na surowo. Najlepiej z nadzieniem na bazie makaronu, ryżu lub różnych kasz. Koperek oraz rzeżucha...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    ...ziemniaki, warzywa, makaron czy ryż bez soli, a przywykniesz do nowego smaku. Woda po ziemniakach: - do odkamienienia czajnika - zagotuj ją w czajniku, wylej, wypłucz czajnik (skrobia zadziała jak(...) po makaronie: - do "sklejania" składników - dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie łączy składniki np. pesto, past kanapkowych, ciasta na pizzę (i nadaje mu puszystość); - do namaczania roślin...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Sezon na szparagi

    ...piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 50 minut. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami. Potrawka wieprzowa Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych szparagów, 20 dag makaronu grube wstążki(...), czerwony pieprz 1. Zielone szparagi oczyścić, opłukać, odciąć twarde końcówki. Pędy pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Do drugiego...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Codzienny, niedzielny, wspólny

    ..., nigdy nie wiadomo, co będziemy jeść. Mam jednak swoje specjalności, np. makaron czy risotto. Przyrządzanie mięsa to domena Kuby. Jedno z ulubionych przez dzieci dań na niedzielny obiad to rostbef w jego wykonaniu. Mąż najpierw naciera mięso posiekanymi jarzynami, później wkłada do zalewy, której składników nie zna nikt oprócz niego. Zostawia w niej rostbef na dobę lub dwie, potem wyciera...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Codzienny Tuzin doktora Gregera

    ...miski spaghetti z jarzynami i soczewicą na wierzchu, wyobrażam sobie dużą miskę jarzyn z dodatkiem soczewicy i makaronu. Zamiast dużego talerza brązowego ryżu z odrobiną podsmażanych warzyw na(...), gotowanego ziarna, takiego jak ryż (także kaszy gryczanej lub komosy), gotowanego makaronu lub płatków kukurydzianych; szklanka płatków błyskawicznych (na zimno); jedna tortilla lub kromka chleba; pół...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...