• Informacje na temat:

    makaron z gorgonzola i orzechami

Przepisy na temat: makaron z gorgonzola i orzechami
  • Propozycja na szybkie danie. Dla wielbicieli sera gorgonzola i makaronu i nie tylko.

  • wspaniałe i szybkie danie. bardzo aromatyczne, sycące a przy tym zaskakująco lekko się po nim człowieczyna czuje

  • Uwierzcie mi - takie dania są najlepsze:). Kilka prostych składników, 15 minut pracy i gotowe! Makaron z sosem gorgonzola jest intensywny w smaku, polecam amatorom serowych smaków:).

  • Szybki, smaczny makaron dla miłośników włoskich klimatów :)

  • Taka sałatka to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Sprawdzi się na kolację, jak również drugie śniadanie do pracy. Makaron sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca, zaś gorgonzola z orzechami i sos z dodatkiem musztardy francuskiej nadają jej pewnego rodzaju "zadziornego" charakteru;)

  • Kremowy i aromatyczny sos przełamany świeżością gruszki z nutą orzechów włoskich.

  • Dziś zapraszam na smaki Lombardii. Na stole gości smakowite połączenie makaronu spaghetti z wyrazistym, pikantno - grzybowym i bardzo aromatycznym sosem na bazie sera gorgonzola. Całość łagodzi śmietana oraz natka pietruszki. Danie jest pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak rozpieści wszystkie nasze zmysły.

  • Risotto ma mocny serowy smak, dość ostry i wyrazisty. Dzięki dodatkowi wina, nie jest ciężkie. Mam wrażenie, że kieliszek wina dodany przed bulionem nadaje risottu świeży i lekki posmak. Rodzaj wina zależy od własnych upodobań. Ja dodaję wytrawne białe.

  • danie dla wielbicieli tego oryginalnego w smaku pleśniowego sera. ja do nich raczej nie należę ale w tym zestawieniu składników smakował mi :-)

Artykuły na temat: makaron z gorgonzola i orzechami
  • Papardelle z karmelizowaną czerwoną kapustą i gorgonzolą

    Kiedy pierwszy raz przyrządziłam ten makaron, nie mogłam wyjść z podziwu, że przerobiłam zwykłą czerwoną kapustę na takie cudo.

  • Niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny , a przecież nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B. Fot. materiały prasowe Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób....

  • Spaghetti à la gorgonzola

    ...... roztapiamy na wolnym goniu. Gdy sie roztopi dodajemy 200 ml smietanki... do tego garsc pokruszonych wloskich orzechow i pol peczka pokrojonego szczypiorku... Calosc mieszamy z makaronem... i podajemy...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Pyszna gruszka

    ...w zestawieniu z orzechami i serem pleśniowym typu gorgonzola czy roquefort. Zawinięte w szynkę parmeńską i polane sosem balsamicznym zamieniają się w wykwintną przekąskę. Ze względu na zawarty w nich potas(...) momentu aż ser się roztopi. Indyka podawaj z białym pieczywem i sałatką z pomidorów. W makaronie  Świderki albo kokardki ugotuj według instrukcji. Gruszki pokrój w drobną kostkę i karmelizuj na...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    ...w talii, bo dieta reguluje poziom insuliny, a efektem tego jest znikanie tzw. tłuszczu trzewnego, tworzącego czyli oponki w pasie. Z czego zrezygnować Wyeliminuj pieczywo i ciasta, makarony, pizzę(...) i łyżeczkę wody lub octu ryżowego. Zjedz z sałatką z młodego szpinaku, kilku orzechów włoskich, pokrojoną w piórka cebulką czerwoną, serem gorgonzola. Polej sałatkę sosem winegret Między posiłkami Stosując...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Serwujemy sery

    ...zielonkawej pleśni (roquefort czy gorgonzola). Dojrzewają 2-6 tygodni. Specjalnie wyselekcjonowane kultury pleśni, używane do ich produkcji, nie są źródłem szkodliwych substancji. Mogą je bezpiecznie(...), można przygotować z nich m.in. naleśniki, pierogi, makaron z serem. Twaróg daje też dużo możliwości przygotowania smacznych i pożywnych dań dla dziecka. Najprostsze to twarożek ze śmietanką...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....