• Informacje na temat:

    makaron z fetą kiełbasą i cebulą

Przepisy na temat: makaron z fetą kiełbasą i cebulą
Artykuły na temat: makaron z fetą kiełbasą i cebulą
  • 7 zasad idealnej diety po 1. roku życia

    ...oraz łyżkę stołową makaronu i 4 łyżeczki ryżu lub kaszy (porcja odmierzona przed ugotowaniem). Wspomagaj trening gryzienia Bez tej umiejętności menu szkraba będzie z konieczności ograniczone. Dlatego...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Rozmaitości z pieca

    .... Zapiekanka rybna z makaronem Składniki na 4 porcje: 2 duże porcje makaronu, 1 brokuł, 4 kostki z mintaja lub morszczuka, 3 pomidory, sól, pieprz, 1 szklanka śmietany 30%, 4-5 jajek, świeżo tarta gałka muszkatołowa, 15 dag żółtego sera, 2-3 łyżki masła. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zahartować, starannie odcedzić, ostudzić. Pomidory pokroić w ósemki (można wcześniej sparzyć i obrać ze...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Diety lecznicze: Modne, ale czy dobre dla każdego?

    ...cukrem, z posiłków muszą zniknąć słodycze pod każdą postacią, słodzone napoje oraz produkty z białej mąki (biały chleb, ryż i makaron). Dozwolone są produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo na...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Zamieszaj i do... pieca

    Makaronowa z brokułami Składniki na 2 porcje: 2 porcje makaronu (świderki lub rurki), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, 1 brokuł, 2 papryki, 15 dag żółtego sera, 4 łyżki masła, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa umyć. Cukinię pokroić w plastry, papryki w paski. Brokuły podzielić na różyczki, zblanszować na sitku i schłodzić. Makaron ugotować al dente...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Danie z tego... co zostanie

    ...chrupko pokrojony w kosteczkę boczek i łyżkę posiekanej papryki konserwowej lub czarnych oliwek. Sałatka z tuńczykiem Składniki: • 4 jajka • 2 szklanki ugotowanego grubego makaronu (np. świderki(...) do dekoracji, resztę posiekaj, dodaj do sosu. Tuńczyka i kapary osącz z zalewy. Makaron wymieszaj z rozdrobnionym tuńczykiem, połówkami pomidorków (lub dużym pokrojonym w kostkę), brokułami, oliwkami...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...