• Informacje na temat:

    makaron tortellini z serem

Przepisy na temat: makaron tortellini z serem
  • Święta po włosku

    Co warto wiedzieć o włoskim makaronie.

  • Smaczny pomysł na "Tortellini"

  • Wigilia po włosku

    ...), serem tortellini czy pierożkami w rosole. Na stole obecny jest także oczywiście makaron, który występuje wtedy najczęściej w towarzystwie śródziemnomorskich dodatków – oliwek, owoców morza czy szynki(...), owoce morza i makarony z przeróżnymi sosami. Według włoskiej tradycji kolacja powinna być przede wszystkim „lekka”. Oprócz braku suto zastawionego stołu, bardzo wyraźną różnicą w stosunku do naszych...

  • Coś innego :)

  • Mój Mąż uwielbia tortellini, a ja z kolei sos pomidorowy, dlatego dzisiejszy pomysł łączy te dwie rzeczy w ten sposób powstało bardzo apetyczne danie :)

  • Jest prosta, dobra na przyjęcia, zaskoczysz gości .

  • Kolorowa i apetyczna!

  • Niby banalna zapiekanka, jakich wiele, ale dzięki dodaniu pierożków tortellini zyskuje wyrafinowany smak, doskonałe dla jaroszy lub na piątkowy obiadek. Ja gotuję makaron i pierożki dzień wcześniej, szybciej wtedy się robi.

  • sycąca, kolorowa, łatwa w przygotowaniu, pyszna sałatka :-)

  • Dziś przedstawiam delikatną w smaku i wyglądzie sałatkę z makaronem tortellini. W smaku jest bardzo zbliżona do sosu pieczarkowego. Jej zrobienie nie jest trudne, ma niewiele składników.

Artykuły na temat: makaron tortellini z serem
  • Makaron makaronowi nierówny

    Jeśliby nauczyć się oryginalnych, włoskich nazw wszystkich rodzajów makaronów, postawy włoskiego słownictwa mielibyśmy opanowane. Wbrew pozorom jednak kształt i rozmiar makaronu ma znaczenie!

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • W roli głównej

    Makaron w kuchniach naszych mam i babć służył głównie jako dodatek do zagęszczania zup, w naszych kuchniach awansował już do roli dania głównego.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • .... opowiem dzis  o... pasta all'uovo ....

    ...... z czym dla przecietnego zjadacza ziemniakow kojarzy sie Italia? Oczywiscie z makaronem. Pasta all' uovo - to wlasnie makaron jajeczny, chociaz pasta,...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Prosta kuchnia włoska

    ....  Tortellini z bazylią i fetą Składniki na 2-3 porcje: 1 opakowanie tortellini z serem (lub mięsnego), 20 dag sera feta, 1 mały słoik pomidorów suszonych w oliwie, 1 szklanka listków świeżej(...)Bolońskie lasagne Składniki na 3-4 porcje: 1 opakowanie makaronu lasagne, 60 dag mielonej wołowiny, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów, 2 średnie marchewki, 40 dag sera mozzarella, 10

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Obiad z mrożonki

    .... W wysmarowanej masłem formie układać warstwami płaty lazanii (najlepiej kupić już obgotowane) i masy szpinakowej. Polać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać 30-40 minut, aż makaron będzie(...)Włoska zupa brokułowa Składniki na 4 porcje:800 g mrożonych brokułów, 100 ml oliwy z oliwek, 2 kostki bulionu warzywnego, 250 g gotowych pierożków tortellini z nadzieniem serowym, 150 g sera...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...