• Informacje na temat:

    makaron suszone pomidory oliwki rukola mozzarella

Przepisy na temat: makaron suszone pomidory oliwki rukola mozzarella
Artykuły na temat: makaron suszone pomidory oliwki rukola mozzarella
  • Rukola święci triumfy

    We Francji i Włoszech spotkamy ją w makaronach i sałatkach albo rozrzuconą na pizzy. W Polsce na dobre zagościła kilka lat temu i od razu zrobiła zawrotną karierę.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Dieta pomidorowa reguluje ciśnienie!

    Jadłospis, w którym główną rolę grają pomidory, to o wiele więcej niż zwykła dieta odchudzająca. Owszem, szybko stracimy na niej zbędne kilogramy, bo warzywa te mają mało kalorii - 18 kcal w 100 g. Przede wszystkim jednak zadbamy o serce, ponieważ pomidory zawierają mieszankę składników, które wyjątkowo mu służą - m.in. potas i likopen. Możesz je przyrządzać na wiele sposobów: gotować, dusić...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    ...cukru, makaron razowy, brązowy ryż, kasze - warzywa np. różne gatunki sałat, roszponka, rukola, pomidory, papryka, cykoria, por, ogórki, papryka czerwona i zielona, a także kiszone, marchew i soki(...) w talii, bo dieta reguluje poziom insuliny, a efektem tego jest znikanie tzw. tłuszczu trzewnego, tworzącego czyli oponki w pasie. Z czego zrezygnować Wyeliminuj pieczywo i ciasta, makarony, pizzę...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Serwujemy sery

    ...z mleka krów karmionych świeżą trawą lub sianem, moczone w solance, suszone na słońcu. Potem leżakują, dojrzewając minimum rok. Półtwarde - są produkowane podobnie jak sery twarde, ale dojrzewają(...), można przygotować z nich m.in. naleśniki, pierogi, makaron z serem. Twaróg daje też dużo możliwości przygotowania smacznych i pożywnych dań dla dziecka. Najprostsze to twarożek ze śmietanką...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...