• Informacje na temat:

    makaron spaghetti ze szpinakiem

Przepisy na temat: makaron spaghetti ze szpinakiem
  • Spaghetti ze szpinakiem

    Oryginalny pomysł na makaron z serem i szpinakiem...

  • kocham szpinak :)

  • Makaron ze szpinakiem

    Składniki: 10 dag makaronu spaghetti (ew. kokardki lub kapelusze) suchego pęczek świeżego szpinaku duża czerwona cebula ząbek czosnku 4 jajka 3 łyżki startego sera żółtego olej sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie i dokładnie osącz na sitku.2 Szpinak przebierz, obetnij twarde ogonki, liście starannie umyj...

  • Szybki smaczny obiad z ostrą nutą.

  • Spaghetti z brokułami i pesto z natki

    Makaron w takiej wersji jest równie smaczny jak klasyczne spaghetti.

  • smaczne, łatwe do przygotowania, efektowne

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    Makaron i włoski ser - to doskonała para na talerzu. Dzięki połączeniu tych dwóch podstawowych składników oraz innych dodatków powstanie gama prostych do przygotowania dań.

  • przepyszne i latwe w przygotowaniu spaghetti

  • Cztery sposoby na makaron

    ...makaronem penne. Sos śmietanowy z porami 1. Oczyść 3 duże pory, opłucz je i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć pory i smaż je 1-2 minuty. Potem oprósz 3 łyżkami mąki, krótko(...). Tak przygotowany sos świetnie pasuje np. do spaghetti. Marchewkowe pesto 1. Dobierz 3 średniej wielkości marchewki. Ugotuj je w lekko posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedź, pokrój na...

Artykuły na temat: makaron spaghetti ze szpinakiem
  • Zielone spaghetti

    ...makaron, odcedź, przełóż do nagrzanej miski i wymieszaj z pesto. Spaghetti rozłóż na talerze, ułóż po kilka zgrillowanych plasterków cukinii i porcję szpinaku. Przed podaniem posyp parmezanem...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Cudeńka z makaronu

    Są proste do przygotowania, przepyszne i efektowne. Dania z makaronem nie mogą się nie udać.

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Makaron makaronowi nierówny

    Jeśliby nauczyć się oryginalnych, włoskich nazw wszystkich rodzajów makaronów, postawy włoskiego słownictwa mielibyśmy opanowane. Wbrew pozorom jednak kształt i rozmiar makaronu ma znaczenie!

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Makaronowa dieta odchudzająca

    Zjadamy go coraz więcej. I dobrze! Makaron dostarcza łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych, robiących furorę w dietetyce. Zdaniem ekspertów powinno z nich pochodzić aż 70 proc. dziennej dawki energii. Na co warto zwracać uwagę podczas zakupów?

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • W roli głównej

    Makaron w kuchniach naszych mam i babć służył głównie jako dodatek do zagęszczania zup, w naszych kuchniach awansował już do roli dania głównego.

  • Przeciętny Włoch zjada rocznie ponad 25 kilogramów makaronu, Polacy – pięć razy mniej, tylko 5 kilogramów. Nie da się jednak ukryć, że po makarony sięgamy chętnie i chętnie z nimi eksperymentujemy. Dlaczego? Bo są… Fot. www.barillastudio.it Szybkie, proste i tanie Makarony są szybkie w przygotowaniu. Dla porównania: porcja ziemniaków gotuje się ok. 20-25 minut, plus obieranie. Ugotowanie porcji ryżu czy kaszy zajmuje co najmniej kwadrans, a makaron jest gotowy w zaledwie 8 minut! W tym...