• Informacje na temat:

    makaron salami pomidory musztarda

Przepisy na temat: makaron salami pomidory musztarda
Artykuły na temat: makaron salami pomidory musztarda
  • Zioła zamiast soli

    ...w naszym jadłospisie jest żywność przetworzona (puszki, konserwy) oraz gotowe dania barowe. Na cenzurowanym są też: śledź solony, łosoś wędzony, sery żółte, kabanosy, chipsy, keczup, musztarda, kiełbasa krakowska sucha, salami, szynka, parówki. Zawierają część soli, jaką zjadamy. Pozostałą ilość sami dodajemy do potraw. Organizm musi się przestawić Sól warto zastąpić ziołami: świeżymi lub...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Licz z nami kalorie

    Salami - 105 kcal; 1 plaster sera Brie - 99 kcal; 1 plaster sera Tylżyckiego - 100 kcal Sery twarogowe 1 plaster = 70; 150 g = 1 opakowanie 1 plaster sera twarogowego chudego - 69 kcal(...) - 247 kcal; kiełbasa śląska - 210 kcal; kiełbasa parówkowa - 323 kcal; parówki popularne - 342 kcal; polędwica sopocka 165 kcal; salami popularne 568 kcal; szynka wiejska - 253 kcal; szynka kanapkowa...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Policz swoje kalorie

    ...; 1 szklanka maślanki acidofilnej owocowej - 144 kcal; Sery podpuszczkowe dojrzewające 1 plaster = 30 g 1 plaster sera Gouda - 95 kcal; 1 plaster sera Ementaler - 114 kcal; 1 plaster sera Salami - 105(...) sopocka 165 kcal; salami popularne 568 kcal; szynka wiejska - 253 kcal; szynka kanapkowa - 102 kcal; wędzonka wołowa gotowana - 102 kcal; wątrobianka - 231 kcal; pasztet pieczony - 391 kcal; salceson...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...