• Informacje na temat:

    makaron ryżowy w sosie sojowym

Przepisy na temat: makaron ryżowy w sosie sojowym
  • Makaron ryżowy z krewetkami

    Makaron zalej wrzątkiem, posól odrobinę i odstaw pod przykryciem na 4-5 minut.

  • Aromatyczne danie nie tylko dla amatorów "chińszczyzny"

  • Makaron ryżowy z kiełkami

    ...imbirem, solą, pieprzem, polej sosem sojowym i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. 2 Seler naciowy i pora pokrój, usmaż. Dodaj mięso, smaż(...)Składniki: opakowanie makaronu ryżowego pierś z kurczaka kilka łodyżek selera naciowego por opakowanie kiełków fasoli Mung lub soi kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki...

  • Moje ulubione danie.

  • Makaron ryżowy z zieloną fasolką i imbirem

    Sposób przygotowania Fasolkę wrzuć na wrzątek i gotuj 5 minut. Dodajmakaron i gotuj jeszcze 3 minuty. Odcedźi przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej łyżkęoleju. Wrzuć imbir i drobno posiekany czosnek,smaż ok. 4 minuty, stale mieszając. Przesuń jena bok patelni, a na środku podsmaż posiekanądymkę, pokrojone na cienkie plasterki pieczarkii paprykę. Wymieszaj całość, dodaj wstążkiz fasolką i smaż...

  • Zaczęło się lato, ale niestety pogoda za oknem raczej nie rozpieszcza, dlatego na rozgrzanie zapraszam na soczystego kurczaka w mocno aromatycznej marynacie na bazie sosu sojowego. Proste, a jakie smaczne :)

  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.

  • Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis mojego Męża :) w sam raz na romantyczną kolację we dwójkę... krewetki wzbogacone smakiem sosu sojowego :)

  • Ciekawostki, fakty i mity o makaronie

    Istnieje wiele rodzajów makaronu, w samej Europie możemy mówić o prawie 300.

  • Karkówka w tym wydaniu smakuje wyjątkowo egzotycznie.

Artykuły na temat: makaron ryżowy w sosie sojowym
  • Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

    ... Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, zalej sosem sojowym, odstaw na godzinę. Pokrój warzywa i przesmaż na oliwie. Dodaj mięso z sosem sojowym. Dodaj ugotowany makaron.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Rodzaje makaronów. Jaki wybrać?

    Co można przygotować z makaronu? Lista dań nie ma końca. A jego różne rodzaje oraz kształty dają duże pole do kulinarnego popisu. Dobry makaron ma tylko 2 składniki: mąkę i wodę. Mąka może być z różnych zbóż a nawet innych roślin. Np. makaron sojowy używany w daniach orientalnych produkowany jest z mąki fasolowej lub grochowej. Najczęściej stosujemy ten z mąki pszennej. Jego szlachetna odmiana...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Zimny makaron udon z sosem dipowym dashi

    Przygotowanie: od 30 minut do 1 godziny. Gotowanie: od 30 minut do 1 godziny 4 porcje Składniki: Makaron udon · 300 g mąki pszennej · 140 ml wody · 1 łyżeczka soli · kostki lodu · 1 blok(...) przygotowania: Makaron udon Używając robota kuchennego wyrabiaj mąkę, wodę i sól przez 2 minuty. Następnie wyjmij ciasto z robota, uformuj kulę i wsadź do plastikowej torebki na 30 minut. Wołowina...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Kwaśny rosół z makaronem

    Napa, smaż mieszając przez minutę. Dodaj gorący wywar. Doprowadź do wrzenia i zredukuj ogień. Przypraw zupę sosem sojowym, czarnym octem ryżowym, solą oraz świeżo zmielonym białym pieprzem. Wmieszaj(...)Porcja: dla 4 osób Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwy Ugotuj makaron al dente (w ponad litrze wrzącej wody). Odsącz i wymieszaj z niewielką ilością...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...