• Informacje na temat:

    makaron ryzowy kukurydza majonez

Przepisy na temat: makaron ryzowy kukurydza majonez
Artykuły na temat: makaron ryzowy kukurydza majonez
  • Bez glutenu

    .... Gdzie się znajduje? Najczęściej występuje w produktach mącznych (pieczywo, makaron), ale również w wędlinach, mielonym mięsie, w przetworach rybnych, produktach mlecznych (sery oraz śmietana), w słodyczach (czekolady, cukierki, lody), sosach, keczupach oraz majonezach, przyprawach, koncentratach spożywczych, suszonych owocach (zapobiega ich sklejaniu się) i kawie zbożowej. Uczulenie a celiakia...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Dieta bez glutenu

    ...? Pieczywa, ciast, kaszy manny, makaronów, piwa, produktów instant (np. kisiel, budyń, sosy, kostki rosołowe), płatków kukurydzianych, niektórych jogurtów, majonezu i wędlin.  Jajecznica Składniki(...) naturalnie bezglutenowe (ryż, gryka, proso, komosa ryżowa, kukurydza, ziemniaki, soja, soczewica, fasola, mięso, ryby, jaja, warzywa, owoce, orzechy) oraz na takie, które uznaje się za bezglutenowe...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Diety lecznicze: Modne, ale czy dobre dla każdego?

    ...manny, kaszki kuskus, pęczaku. Dozwolone są ryż, kukurydza, kasza jaglana, komosa ryżowa, kasza gryczana. Czytamy etykiety produktów przetworzonych, bo może być w nich glutenowa mąka albo skrobia. Uważajmy np.: na parówki, batony, kawę zbożową, majonez, serki homogenizowane czy jogurty owocowe. Zdaniem eksperta Na początku każdy czuje się na niej lepiej, bo po prostu je zdrowiej - mniej białych...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Pyszne sałatki

    ...w kostkę papryki. Warto dodać odrobinę majonezu lub oleju. Łagodniejsza w smaku będzie sałatka z ryżu, pokrojonej w grubszą kostkę gotowanej piersi kurczaka oraz małych kawałków ananasa, rodzynek i majonezu. Maluchy chętnie zjedzą także danie z obgotowanych drobnych różyczek kalafiora i brokuła, wymieszanych z posiekanym jajkiem na twardo oraz majonezem. Kilkulatka może skusić sałatka z wędzonego...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....