• Informacje na temat:

    makaron razowy skład

Przepisy na temat: makaron razowy skład
Artykuły na temat: makaron razowy skład
  • Makaronowa dieta odchudzająca

    Zjadamy go coraz więcej. I dobrze! Makaron dostarcza łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych, robiących furorę w dietetyce. Zdaniem ekspertów powinno z nich pochodzić aż 70 proc. dziennej dawki energii. Na co warto zwracać uwagę podczas zakupów?

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Zupy na zdrowie

    ...obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, chroni przez zawałem serca. Do zupy dodaj gruby makaron razowy lub z twardej pszenicy durum ugotowany al dente, brązowy lub dziki ryż, bądź komosę. Rosół Ugotowany(...)Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. W niedziele na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Wysoki cholesterol

    ..., dorsz, sola, mintaj, morszczuk. Cholesterol obniżają też margaryny ze sterolami i stanolami roślinnymi, pieczywo razowe i pełnoziarniste, awokado, ryż brązowy, makaron razowy i z pszenicy durum(...) frakcji LDL cholesterolu. Kasze. Ziemniaki zamieńmy na grube kasze, ponieważ zawierają więcej błonnika. Z tego samego powodu zastąpmy zwykły makaron - razowym. Ruch. Wysiłek fizyczny sprawia, że...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Ta krągłość jest zdrowa!

    ...niezbędny w syntezie białek, osłania narządy wewnętrzne i znajduje się w szpiku kostnym. U zdrowych kobiet powinien stanowić od 23 do 34 procent masy. Analizę składu swojego ciała możesz zrobić w poradni(...) o funkcjonowanie mózgu, w tym pamięć i zdolność uczenia się.  Stosuj jadłospis oparty na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Wybieraj kasze i razowe pieczywo zamiast makaronu, ryżu i białych bułek...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Ziarno prawdy

    ...prawdopodobne w przypadku pieczywa paczkowanego z długim terminem przydatności do spożycia. Im krótszy skład, tym lepiej. Dotyczy to każdego produktu spożywczego. Ważne, by wybierać pieczywo bez zbędnych składników, takich jak substancje konserwujące (na ogół to propionian wapnia - E282), emulgatory, tłuszcz palmowy. Mit nr 3 Pieczywo z supermarketu jest gorsze od tego z piekarni. - Pewnie...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....