• Informacje na temat:

    makaron pesto suszone pomidory

Przepisy na temat: makaron pesto suszone pomidory
  • Kontrast czy harmonia – główne zasady doboru wina do makaronu

    Często zadajemy sobie pytanie, jak odpowiednio dobrać wino do dania z makaronem. Czy idealnym rozwiązaniem będzie biały Riesling czy czerwony Merlot? Przedstawiamy kilka podstawowych rad, które pomogą w podobnych dylematach.

  • Idealna propozycja na szybki obiad. W prostocie siła!

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • szybki łatwy ciepły posiłek

  • Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    ...tradycyjnych dodatków, takich jak ziemniaków, makaronów czy innych rodzajów kasz. Bardzo dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i ciepło czy na słono i słodko. Dietetyk Anna Osiecka proponuje kilka prostych i smacznych przepisów, z wykorzystaniem tej zdrowotnej kaszy:   kasza jaglana z pesto bazyliowym (kaszę ugotować, wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto, posypać nasionami słonecznika krupnik...

  • Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ..., bardziej zróżnicowane (zawiera różne aminokwasy). Znajdziemy je w produktach sojowych, zbożowych (makaron pełnoziarnisty, ryż), warzywach strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola), a także orzechach...

  • Świetnie nadaje się na szybki, a wręcz błyskawiczny obiad! Czerwone pesto z suszonych pomidorów można oczywiście wykorzystać klasycznie do makaronu (i jest naprawdę przepyszny!), ale cudownie sprawdza się również jako dodatek do mięsa, zwłaszcza kurczaka, czy pieczywa.

  • Pesto w moim domu jest zawsze. Dodaję je do makaronów, ryżu, mięs, ryb oraz pieczonych warzyw. Używam go także jako smarowidła do pieczywa. Najczęściej przygotowuję zielone pesto, ale uwielbiam też te kolorowe, przygotowane z dodatkiem rozmaitych warzyw lub strączków. Dzisiaj gości u mnie pesto z suszonych pomidorów z delikatnie pikantną nutką. Wyrazistości dodał mu ser Cheddar o ostrym, lekko orzechowym smaku, który idealnie połączył się ze słodkim smakiem nerkowców. To pesto jest proste i...

  • Propozycja na pesto w czerwonym wydaniu na bazie suszonych pomidorów, z dodatkiem aromatycznej bazylii, orzechów i czosnku. Świetne zarówno do makaronu, jak i do ryżu.

Artykuły na temat: makaron pesto suszone pomidory
  • ...w osolonej wodzie. Mięso pokroić w kostkę, pomidory w cząstki. Suszone pomidory pokroić w paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć czosnek i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i makaron, przesmażyć. Dodać pozostałą rukolę, bazylię i orzeszki piniowe. Wmieszać pesto. Posypać parmezanem.

  • Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z...

  • Patelnia makaronowa z rukolowym pesto

    ...w osolonej wodzie. Mięso pokroić w kostkę, pomidory w cząstki. Suszone pomidory pokroić w paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć czosnek i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i makaron, przesmażyć. Dodać pozostałą rukolę, bazylię i orzeszki piniowe. Wmieszać pesto. Posypać parmezanem.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Makaron w toskańskiej wersji

    Smak potrawy możesz podbić suszonymi ziołami. Do sosu dodaj suszone: bazylię, oregano, zioła prowansalskie lub mieszankę toskańską.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Domowe pesto

    .... Uwaga! W razie dodawania anchois - nie solić. Czerwone pesto Składniki: słoiczek suszonych pomidorów, 5-8 dag parmezanu, pół ząbku czosnku, łyżeczka suszonej bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek(...)Najpopularniejsze pesto opiera się na bazie bazylii i orzeszkach i serze parmezan. Ale jego rodzajów jest znacznie więcej. My proponujemy pesto czerwone, czarne, oliwkowe a także polskie...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Ach, te suszone pomidory!

    Są tak pyszne, że aż słodkie. Aromatyczne - uwięzione w słoiku z najlepszą oliwą, ziołami i czosnkiem - pomidory, to skarb każdego smakosza.

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...