• Informacje na temat:

    makaron karczochy

Przepisy na temat: makaron karczochy
  • Ekspert - ostatni dzwonek na karczochy...

    Sezon na karczochy dobiega końca. - Choć nie można ich jeść na surowo, karczochy - marynowane czy gotowane - znajdują wiele zastosowań. Do makaronów, do kanapki, z kabanosem, na pizzę, do farszu na gołąbki - wylicza Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny.

  • Idealne na wspomaganie metabolizmu lub obniżenie cholesterolu!

  • ...250 g makaronu - wstążki; słoiczek karczochów w zalewie naturalnej; cebula; 3 łyżki białego wina; 20 g masła; 100 g śmietany; łyżeczka musztardy; łyżeczka oregano.

  • Samo zdrowie na obiad.

  • Wstążki z bazyliowym pesto i marynowanymi karczochami

    Lekkie i zdrowe danie z makaronem...

  • Prosty i bardzo smaczny dip idealny do karczochow lub innych warzyw

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...praskę czosnkiem. Przypraw.  2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż na ziemniaku. Dodaj odciśnięte z zalewy karczochy i posiekany gruby szczypior.  3. Całość posyp startym na drobnej tarce(...). W brytfannie rozłóż płaty makaronu, zalej sosem pomidorowym. Ułóż kilka warstw. Górę polej beszamelem i posyp startym serem. Piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 200°C. Posyp bazylią. Wątróbka...

  • Kuchnia włoska.

  • Pyszne i proste danie wg przepisu z 1861 roku

Artykuły na temat: makaron karczochy
  • ... KARCZOCHY...

    ...... tylul jest bez fantazji ... bo fantazji mi zabraklo ... wiec ... karczochy ... moje ulubione. Pierwszy raz spotkalam je w formie naturalnej...

  • Te pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego warzywa, nie są jeszcze zbyt popularne nad Wisłą, jednak coraz łatwiej dostać je w naszych sklepach. Warto włączyć je do diety, gdyż mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Karczochy były doskonale znane już starożytnym Grekom i Rzymianom, którzy zalecali ich spożywanie zwłaszcza w przypadku niestrawności, a także różnego rodzaju chorób wątroby i nerek. Z czasem zaczęto je hodować w innych regionach Europy, jednak moda na ich...

  • Karczochy - z czym to się je?

    Choć podanie na stół karczocha wymaga nieco więcej czasu, na pewno warto spróbować. Zdrowy, bogaty w błonnik, urozmaici twoje menu. Jak przyrządzać? Młode karczochy można spożywać w całości, razem(...). Karczochy pieczemy (w 200° C, ok. 45 min), gotujemy (30-40 min) w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny octu winnego (lub cytryny) albo smażymy. Jak kupować? Najlepsze są karczochy małe. Powinny mieć zbite...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Szynka parmeńska

    ...do pizzy. W daniach makaronowych Szynka z Parmy i pasta to duet idealny, makaron wydobywa bowiem jej wyrafinowany smak. Ugotuj penne. Podsmaż czosnek, cebulkę, suszone pomidory i pokrojone karczochy. Dodaj paski szynki. Wymieszaj z makaronem, przypraw i podawaj posypane natką. Inne smaczne danie to podsmażona szynka z czosnkiem, przyprawiona gęstą śmietaną, z makaronem wstążki. W sałatkach...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Kuchnia śródziemnomorska. Dla zdrowia i urody

    ...- podstawa polskiej kuchni, zastąpione sałatami, makaronami z lekkimi sosami na bazie pomidorów lub przyrządzanego samemu pesto z produktów dojrzewających w pełnym słońcu, czyli przysmakami kuchni(...) extra virigin jest naturalnie mętna i ma zielonkawy kolor. Jest składnikiem sosów sałatkowych, m.in. vinegrette, stosujemy ją do skrapiania zup, makaronów, chleba. Oliwy nie należy używać do głębokiego...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...g makaronu wstążki łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 400 ml bulionu Pół pęczka natki pietruszki 40 g masła Cukier Olej zmieszać z majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować mięso. Cebulę pokroić w krążki. Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni grillowej...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...