• Informacje na temat:

    makaron brokulowy

Przepisy na temat: makaron brokulowy
  • Lazania brokułowa z udkami

    ...wodzie. Osącz. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami farsz i makaron, posypując startym serem. Śmietanę wymieszaj z majonezem, polej lazanię. Ułóż pokrojone oliwki. Zapiekaj 30 minut w temp. 170°C.

  • Bardzo lubię takie proste, pyszne dania. Po powrocie z pracy można szybko wyczarować taki obiad :)

  • Makaron z sosem brokułowym - Stella

    Mrożone brokuły, makaron, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, mąka.

  • Makaron zawsze świetnie się sprawdza gdy chcemy przygotować szybki obiad. Zapraszam więc na szybki makaron w serowo-brokułowym sosie. My go bardzo lubimy i mam nadzieję, że Wam również zasmakuje:)

  • Sałatka brokułowa

    Składniki: - 1/2 opakowania dowolnego makaronu, - 1 brokuła, - 1 żółta papryka, - 15 dag wędzonej szynki (plastry), - sól, pieprz, - 4 łyżki majonezu, - 2 łyżki jogurtu Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, brokuły sparzyć na półmiękko i schłodzić w zimnej wodzie, odsączyć. Paprykę pokroić w kostkę, szynkę zwinąć w ruloniki i pokroić w plasterki tak, aby powstały ślimaczki...

  • Smaczny, zdrowy, prosty obiad.

  • Zapiekanka z brokułami

    Sposób przygotowania 1. Makaron ugotuj al dente. Brokuł podziel na różyczki, blanszuj lub ugotuj na parze. Ser pokrój. 2. Na maśle klarowanym podsmaż brokuł, dodaj ser, jogurt i śmietanę,przypraw solą i pieprzem.Podgrzewaj, aż ser się rozpuści. 3. Foremki wysmaruj masłem. Makaron, brokuł i sos wymieszaj, nakładaj do wysmarowanych naczyń.Zrób miejsce na środku i do każdej foremki wybij po jajku...

  • Sałatkę często podaje do potraw z grilla lub na kolację.

  • 3 pomysły na dodatki do chłodników

    Sezon na chłodniki w pełni. Na wakacyjnych stołach króluje chłodnik litewski, ogórkowy, czy chłodniki owocowe. Z czym, poza klasycznym jajkiem czy makaronem, podawać tę letnią potrawę, aby urozmaicić jej smak oraz wygląd?

  • Pyszna, delikatna i pożywna zupa. Przyjemnego aromatu dodaje mielona kozieradka.

Artykuły na temat: makaron brokulowy
  • Gotujemy brokuł aldente  -najlepiej w garnku do gotowania na parze. W osobnym garnku gotujemy makaron kokardki i 2 jajka na twardo. Po ugotiwaniu , ostudzamy, makaron odlewamy. Do makaronu, dodajemy(...) sałatka. Ja osobiście polecam specjalną przyprawę do dań z makaronu Lubella z Kamisem to robią zawiera w sobie suszony czosnek i suszone pomidory i dodaje intensywności potrawie. Do tego koniecznie...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Szyfr złamany

    Jeśli mnogość różnych kształtów i rodzajów makaronów przeraża cię i skutecznie odstrasza od próbowania nowości w restauracjach i we własnej kuchni, spróbujemy ci pomóc. Mniej znane i obco brzmiące nazwy przestaną być tajemnicą. Naukę czas rozpocząć!

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Co jeść, żeby uniknąć zajadów i pękania ust

    ..., kapusta, woda z miętą.  Podwieczorek  Koktajl na kefirze z bananem i jagodami, woda albo sałatka z brzoskwiń, pomarańczy i jabłka, kawa z mlekiem. Kolacja Makaron razowy ze szpinakiem, woda z cytryną...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Zupy na zdrowie

    ...obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, chroni przez zawałem serca. Do zupy dodaj gruby makaron razowy lub z twardej pszenicy durum ugotowany al dente, brązowy lub dziki ryż, bądź komosę. Rosół Ugotowany...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...