• Informacje na temat:

    makaron bob

Przepisy na temat: makaron bob
  • Makaron z bobem

    Sposób przygotowania 1. Bób ugotuj w osolonej wodzie i obierz go z łupinek. Boczek pokrój na małe kawałki. Szalotkę obierz, posiekaj. Boczek smaż, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dorzuć szalotkę, smaż jeszcze 2-3 minuty.  2. Makaron ugotuj, 3 łyżki wody z gotowania wymieszaj ze śmietanką i parmezanem. Polej makaron. Wymieszaj go z resztą składników i podgrzej. Podaj z listkami ziół.

  • Długo czekałam i w końcu się doczekałam... siatka bobu chłodzi się już w lodówce :-) Bobu w tym roku nie jest zbyt dużo, a do tego jego cena w porównaniu do poprzednich lat powala, jednak patrząc na jego sezonowość nie mogłam sobie odmówić zakupu chociaż jednego woreczka :-) Bób dodaję do sałatek, robię z niego pastę do chleba, ale także świetnie smakuje w daniu głównym. Moja dzisiejsza propozycja to makaron z boczkiem i bobem. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie.

  • Makaron na obiad

    Pełnoziarniste makarony przekonują do siebie coraz większe grono smakoszy. Są zdrowsze niż tradycyjne, a równie smaczne. Z dodatkiem bobu czy łososia smakują wyśmienicie!

  • Wypróbowany przepis na "Hawajska kanapka Sponge Bob"

  • Miętowy bób z pecorino

    Przepis jest banalny i szybki. Warto go jeszcze wypróbować w tym sezonie kiedy świeży bób jest jeszcze dostępny. Tym, którzy już nie zdążą, zalecamy wypróbować przepis z mrożonym bobem, jest równie doskonały.

  • Sezon na bób w pełni, proponuję więc pyszne i zdrowe danie wegetariańskie z jego dodatkiem:)

  • Sałatka z makaronem tuńczykiem, bobem i młodym szpinakiem

    ...1. Na pierwszy ogień... Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. W międzyczasie... Bób gotuj 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź i schłodź w wodzie z lodem. Odlej olej z tuńczyka do pojemnika, dodaj do niego łyżkę musztardy i mieszając dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Szpinak umyj i osusz, a cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Makaron wymieszaj z winegretem, bobem...

  • Wypróbowany przepis na "Makaron z bobem i pomidorami"

  • Makaronu z pesto z bobu, z krewetkami i bazylią

    Sposób przygotowania 1.  Bób gotujemy, a gdy ostygnie obieramy. 2.  Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto(...) konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą pozostałą po ugotowaniu makaronu. 5.  Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku...

  • Połączenie najlepsze z najlepszych - bób, boczek i jajko. Pyszne i sycące danie

Artykuły na temat: makaron bob
  • Fettuccine z mlodym bobem i lososiem

    To kolejny wloski przysmak na kolacje. na 3 porcje 350 g swiezego makaronu Fettuccine czyli cos pomiedzy tagliatelle a spaghetti... 1 kg swiezego...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie(...) i bloger Krakowski Makaroniarz.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Fusilli z warzywami i z mozarella - na kolacje

    Smaczen proste, szybkie, idealne na kolacje w tygodniu, gdy czasu malo a cos dobrego by sie zjadlo... Fusilli to makaron jak swiderki, pochodzacy z Sycylii......

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Czy to prawda, że można dostać migreny od serów pleśniowych

    .... Można spożywać natomiast: biały ser, mleko, jajka, kaszę, makaron, ryż, białe pieczywo, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kurczaka, indyka, halibuta, suma, oliwę z oliwek. Ważne jest wypijanie...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Piknik po włosku

    ...zyskuje powszechne uznanie Włochów, jest świeży ser pecorino z młodym bobem, zwanym u nas w Toskanii baccelli. W Minerva di Lecce w okolicach Salento w Apulii co roku w maju organizowana jest Sagra de(...) szparagami. Sekret dobrej vignaroli tkwi w niedodawaniu (broń Panie Boże!) wody, warzywa mają się dusić we własnym sosie z połową kieliszka białego wytrawnego wina. Uwielbiam też sałatkę z bobem, pecorino...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...