• Informacje na temat:

    makaron bez sosu

Przepisy na temat: makaron bez sosu
  • Makaron perfekcyjny

    Miękki czy aldente? Jak ugotować perfekcyjny makaron?

  • szybkie i mój mąż mówi ze pyszne:)

  • Lazania bez beszamelu

    ...5 minut. Wlej 1/3 sosu i duś 20 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz oregano i tymiankiem.  3. Cukinie pokrój w plasterki. Oba sery zetrzyj, wymieszaj. Płaty makaronu gotuj 5 min w posolonej wodzie. Wyjmij, osusz. Na dno formy nałóż odrobinę sosu. Potem ułóż warstwami: makaron, mięsną masę oraz plasterki cukinii i resztę sosu. Każdą warstwę posyp startymi serami. Piecz 35 min w 200 st. C.

  • Przeważnie jest tak ,że podczas gotowania zostają nam różne składniki. Tak też było i w tym przypadku. Zostało sporo ugotowanego makaronu ,mięso z pieczenia i z gotowania ,kapusta pekińska ,trzeba było to wykorzystać. Tak powstał ten oto przepis na gołąbki z makaronu ,kapusty pekińskiej z mięsem z cielęciny i drobiu. Oczywiście można je przygotować z mięsa surowego ,wydłużamy wtedy nieco czas zapiekania. Polecamy ,wyszło pysznie. Tak jak lubimy ,bez marnotrawienia produktów.

  • Makaron doskonały

    ...się w czasie gotowania. Bez przepłukiwania Jeśli makaron podajesz na gorąco, nie przelewaj go wodą! Przecież nie chcesz w ten sposób wypłukać skrobi, która nadaje mu sprężystość i smak. Łączenie z sosem Makaron włóż na patelnię z sosem i razem podgrzej. Zimne sosy dodaj bezpośrednio na talerzu.

  • Przepis na pyszną lazanie bez sosu beszamelowego. Jest to wersja dania, którą lubię najbardziej. Lazania jest smaczna i sycąca.

  • Makaron z pesto groszkowym

    Sposób przygotowania 1. Makaron wsyp na posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Groszek (bez rozmrażania) gotuj 10 minut(...). Przypraw go do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj z groszkowym pesto. 

  • Jak dla mnie sos szczawiowy doskonale współgra z makaronem.

  • Ulubiony makaron Włochów to carbonara

    Spośród wszystkich dań z makaronu Włosi najbardziej lubią carbonarę - wynika z sondażu przeprowadzonego przed Światowym Dniem Makaronu, który obchodzony jest 25 października. Niektórzy eksperci mówią, że talerz makaronu uczyni cię szczęśliwym, a nawet zapewni dobry sen...

  • ekspresowe danie obiadowe, z dodatkiem parówek, które chociaż przez wielu nietolerowane, zjedzone od czasu do czasu nie zaszkodzą :-)

Artykuły na temat: makaron bez sosu
  • Makaron szpinakowy z pesto i pomidorami

    Ten przepis pozwoli ci samodzielnie przygotować makaron i to w dodatku bez maszynki do makaronu. Co tam, nie będziesz potrzebować nawet mąki! Makaron, który przyrządzisz, nie zawiera węglowodanów ani glutenu, ale jest pełen białka, a do tego towarzyszą mu pomidory i pesto.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Cudeńka z makaronu

    Są proste do przygotowania, przepyszne i efektowne. Dania z makaronem nie mogą się nie udać.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Makaron perfekcyjny

    .... Bez oliwy i przelewania: do wody, w której gotujesz makaron nie dodawaj tłuszczu (wyjątek to makaron do sałatki lub zapiekanki) i nie płucz go po ugotowaniu. Dlaczego? Woda spłukuje skrobię, a oliwa(...)Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno być 1 litr na każde 10 dag suchego makaronu. Słona...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Makaron z polskim pesto

    Lubię we wspomnieniach łączyć miejsca ze smakami. Do tej pory pamiętam, gdzie jadłam najlepszy makaron pesto.

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Makaron nie tuczy!

    Makaron należy do produktów spożywczych budzących emocje. Dlaczego? Ma swoich zagorzałych zwolenników, ale i równie zaciętych przeciwników.

  • Dobrze zbilansowana dieta wpływa korzystnie nie tylko na szczupłą sylwetkę i zdrowie fizyczne, ale także na nasze samopoczucie i humor. Fot. 123 RF Warto wiedzieć, że produkty, które spożywamy mogą wywoływać zniechęcenie i apatie, a inne wręcz odwrotnie wprawiać w dobry nastrój! Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to...

Wideo na temat: makaron bez sosu
  • Jak chronić witaminy w żywności?

    , to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2. Zdjęcia pochodzą

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    , to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2.