• Informacje na temat:

    mąka żytnia razowa ciasto na pierogi

Przepisy na temat: mąka żytnia razowa ciasto na pierogi
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Lekkie, orzeźwiające, smaczne i zdrowe :) Przepis z ugotuj.to, dodałam swoje uwagi co do ilości i troszkę pozmieniłam. http://vanillateaspoon.blox.pl/html

  • Smaki Litwy

    .... Napełnione masą czyste jelito powinno mieć około 15 cm długości. Vedarai znaczy po polsku żołądek. Kibiny, to duże zapiekane pierogi pochodzące z kuchni karaimskiej. Tradycyjne kibiny powinny być ze(...) potrzebnych do przyrządzenia tej smacznej potrawy. Amatorzy słodyczy na pewno zasmakują w sękaczach i stuliścach.     Sękacz to biszkoptowe ciasto z rożna pieczone na obracającym się wałku...

  • Proponuję dziś przepis na moje idealne ciasto na pierogi składające się z trzech składników i nie wymagające zbytniej pracy, wszystko dzieje się praktycznie samo - a potem tylko wałkowanie bez wysiłku. Tajemnicą sukcesu jest mąka poznańska i gorąca woda, w zasadzie wrzątek, ale woda miękka, jeśli macie twardą wodę, to do tego przepisu użyjcie ugotowanej mineralnej, albo filtrowanej.

  • sekretem jest ciasto :) ta wersja jest vege, ale dodatki jakie kto lubi - przepis na 2 placki

  • Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Sprawdzony przepis na "Razowa pizza"

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Dziś trochę z innej beczki. Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi, każdy ma swój ulubiony przepis. Ja wypróbowałam kilka i dochodzę do wniosku, że to było najlepsze :)

Artykuły na temat: mąka żytnia razowa ciasto na pierogi
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • To będą zdrowe święta!

    ...uznać za tradycyjną potrawę. Zjedzmy więc najpierw barszcz czerwony, z jednym lub maksymalnie dwoma uszkami. Dopiero potem podajmy śledzia i kolejne potrawy rybne. Pierogi czy kapustę zostawmy na koniec...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...przygotować święta zdrowe i bez chemii? Czegoś trzeba unikać? - Pierwsza zmiana, którą ja wprowadziłam to zmiana mąki - zamiast pszennej żytnia i orkiszowa. Mąkę warto zamienić nie tylko ze względu na gluten, który zawiera mąka pszenna. Gluten nie szkodzi każdemu, ale w pszenicy jest go taka ilość, że nie radzimy sobie z jego trawieniem. Z  mąki orkiszowej piekę świąteczne ciasta. Najpierw jednak...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Buszuj w zbożu

    Czym jest pełne ziarno? To wszystkie jadalne części ziarna zboża, czyli łuska, bielmo i zarodek. Mielone jest tylko raz (stąd mąka razowa), dzięki czemu produkowana z niego żywność dostarcza nie tylko węglowodanów złożonych (skrobi) i białka, ale także błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Biała mąka, wytwarzana jedynie z bielma, jest tych dodatkowych wartości pozbawiona...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Dieta lekkostrawna

    ...z mlekiem; soki owocowe i warzywne niekonserwowane; kompoty przecierane z owoców świeżych lub mrożonych; napary z rumianku, mięty, kwiatu lipy. Zabronione : mąka żytnia i niskiego przemiału; pieczywo(...)Dozwolone: mąka pszenna; mąka ziemniaczana; makaron - nitki; lane kluski; kasza manna; ryż; kasza kukurydziana; pieczywo pszenne - jasne, dobrze wypieczone, czerstwe; sucharki; biszkopty; jogurt...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...