• Informacje na temat:

    mąka żytnia dla cukrzyków

Przepisy na temat: mąka żytnia dla cukrzyków
  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    ...żytniej np. baltonowski ma 60 proc. mąki pszennej i 40 proc. żytniej.   Producenci, by sprawiać wrażenie, że chleb jest mieszany (mąka żytnia jest droższa od pszennej), stosują np. sproszkowaną cykorię(...)Wiadomo, że najsmaczniejszy i najzdrowszy jest własnoręcznie upieczony chleb. Jednak zwykle pieczemy okazjonalnie, a na co dzień chleb kupujemy. Dlatego warto wiedzieć, jak go wybrać, by oprócz...

  • Wersji bigosu jest tyle ile jest kucharzy :) Nasza wersja jest z kiszona i białą kapustą, schabem, drobiowymi kiełbaskami, piersią kurczaka i pieczarkami. Robi się szybko a jeszcze szybciej zjada :)

  • sekretem jest ciasto :) ta wersja jest vege, ale dodatki jakie kto lubi - przepis na 2 placki

  • Jestem cukrzykiem, dlatego od tradycyjnych ciast i deserów trzymam się zazwyczaj z daleka. Jednakże lubię eksperymentować z przepisami i tworzyć swoje własne nie-za-słodkie grzeszności. Oto jedna z nich, może ktoś uzna to za ciekawą alternatywę dla zwykłego, kruchego ciasta. Robi je się bardzo szybko i jest tak łatwe, że raczej nie można go zepsuć. Z podanych niżej składników wyszło mi pół blaszki ciasta, więc jeśli ktoś chciałby użyć go jako spód pod np. ciasto z owocami, wystarczy podwoić...

  • Ostatni dzwonek, aby nastawić zakwas na świąteczny żurek. Przepis, który podaję poniżej jest ekspresowy, dzięki dodatkowi jogurtu. Po trzech dniach można próbować wykorzystać zakwas czy to do żurku, czy przy pieczeniu chleba. Tak więc jeżeli jeszcze nie nastawiliście zakwasu, możecie to zrobić korzystając z tego przepisu. Spokojnie zdążycie ze wszystkim.

  • Wyśmienite, zdrowe ciasto na śniadanie.

  • Zakwas żytni Robię z mąki żytniej razowej typu 2000 gdyż jest bardziej wartościowa dla zdrowia, ale można także zrobić zakwas z mąki żytniej jasnej typu 720.

  • Chleb pszenno-żytni do zrobienia w domu. Smaczny, z chrupiąca skórką, łatwy i szybki do zrobienia samodzielnie przez każdego

  • Zdrowszy, smaczniejszy, ale równie pyszny co jego klasyczna wersja. Doskonały do kawy podczas leniwego popołudnia. Możecie spokojnie przygotować go z dziećmi. Nie będą się nudzić. A i dla nich będzie to ciekawe spędzenie wolnego czasu. Muszę wam się jednak do czegoś przyznać. Uwielbiam ten przepis, ponieważ jest bardzo prosty w zapamiętaniu wszystkich proporcji. Ciasto jest miękkie, lekkie i bardzo murzynkowe. Jest to wypiek, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie.

  • Szybko, prosto i pysznie taki właśnie jest ten przepis na domowy chleb. idealny dla początkujących domowych piekarzy :)

Artykuły na temat: mąka żytnia dla cukrzyków
  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...indeks glikemiczny. Powinnaś obniżyć poziom cholesterolu: Sięgaj po taki chleb jak dla cukrzyków. Dobrze, aby zawierał dodatek siemienia lnianego, które jest bogate w zdrowe tłuszcze. Gdy jesteś(...) powinno w nim być? Im mniej zawiera składników, tym lepiej. Zawsze muszą być: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól. Dodatkami podnoszącymi smak mogą być ziarna i pestki, zioła oraz suszone owoce...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Czy ciemne pieczywo jest lepsze od pszennych bułeczek? Nie dla każdego – to zależy od stanu naszego zdrowia.

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    Antybiotyki w mięsie, metale ciężkie w rybach, tłuszcze trans w słodyczach... Sprawdź, jakie substancje w żywności są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia, i poznaj sposoby na ich unikanie.

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Zdrowe elementy fit fast foodu

    ...wartości odżywczej dla naszego organizmu. Dlatego o tym, czy mąka jest zdrowa, nie decyduje głównie jej rodzaj (jaglana, żytnia, gryczana, pszenna), a stopień przetworzenia. Dlatego znacznie lepszym(...) swoją dietę). Mąka żytnia Zawiera sporą ilość alkaloidów, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega wielu chorobom serca. Mąka żytnia ma mniejszą zawartość skrobi niż mąka pszenna...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to ważny element zdrowej diety. Chleb zapewni porcję energii ważną dla całego organizmu, także dla mózgu. Wbrew(...) jedzeniu dłużej czujemy się syci. Dlatego po chleb (2-4 kromki dziennie) bez obaw mogą sięgać osoby dbające o linię. Ci, którzy się odchudzają, powinni jeść go na pierwsze lub drugie śniadanie. Do...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...