• Informacje na temat:

    mąka z soczewicy

Przepisy na temat: mąka z soczewicy
  • Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy

    O tym jak wprowadzić zdrowe składniki do codziennego menu, o wegetariańskiej diecie dla dziecka i o tym czy smak jest ważniejszy niż kolor z Moniką Mrozowską i jej mężem Maciejem Szaciłło - autorami książki kulinarnej "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" - rozmawia Ewa Pawełczyk.

  • Zdrowe pieczone pierożki na obiad.

  • Składniki: 40 dkg wędzonych żeberek lub innego wędzonego mięsa, 25 dkg soczewicy, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, 400 ml śmietany, 3 dkg mąki, sól, pieprz, ocet lub sok z cytryny Wykonanie: Soczewicę namoczyć dzień wcześniej. Wędzone mięso zagotować. Kiedy będzie na wpół miękkie, dodać soczewicę, czosnek, liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Wymieszać śmietanę z mąką, wlać do zupy...

  • Sprawdzony przepis na "Ciasteczka z soczewicy"

  • Pierogi z soczewicą

    Składniki: 30 dag mąki, ok. 1/2 szklanki ciepłej wody, sól l szklanka czerwonej soczewicy, 2 ugotowane ziemniaki, jajko, jajko na twardo, 2-3 cebule, 3 łyżki oleju, majeranek, sól, pieprz czarny i kolorowy.

  • Danie wegetariańskie. Ciasto na pierogi proponuję wykonać wg własnego pomysłu.

  • Tybetańskie pierożki momo z pikantną dynią i soczewicą

    Składniki na ciasto: trzy czwarte szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 szklanki wrzątku, szczypta soli. Składniki na farsz: 120 g miąższu z dyni, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, 2 dymki, połówka cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 mała papryczka chili, 1 cm świeżego imbiru, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól. Aby przygotować ciasto mąkę łączymy ze szczyptą soli i 2 łyżkami oleju, zalewamy...

  • Krem z soczewicy

  • Soczewiaki: Regionalny przysmak z Podlasia, idealny na Karnawał

    Te wywodzące się z kuchni pogranicza polsko-litewskiego miękkie bułeczki ziemniaczane wypełnione są treściwym nadzieniem ze zmielonych nasion soczewicy zmieszanych z usmażoną na złoto cebulką. Częstym dodatkiem jest również boczek, który w wersji wegetariańskiej zamienić możemy na równie sycące wiórki ulubionego sera żółtego. Soczewiaki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno...

  • Zupa z soczewicy przede wszystkim bardzo zdrowa, a moja propozycja jeszcze bardzo rozgrzewająca na chłodne dni

Artykuły na temat: mąka z soczewicy
  • Ciasteczka z soczewicy

    Nowa odmiana klasycznych, czekoladowych ciasteczek.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Tarta dla wszystkich

    Tarta z soczewicy zachwyci domowników.

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Strucla makowa

    To jedno, obok piernika, z najbardziej tradycyjnych ciast na Boże Narodzenie. Mak symbolizuje od wieków płodność, bogactwo i pomyślność. W innych kulturach również inne, drobne ziarenka niosą ze sobą tę samą symbolikę. Na przykład w Afryce północnej, byłej kolonii francuskiej- w Algierii, tę symbolikę mają ziarenka soczewicy i na Boże Narodzenie przyrządza się tam soczewicę. W polskiej tradycji...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Co zamiast mięsa?

    .... Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można(...) soczewicy suchej (przed gotowaniem).  Pierś kurczaka bez skórki 100 g = 2/3 szklanki nasion białej fasoli (przed gotowaniem) = 3 jajka.  Polędwica wołowa 100 g = 8 łyżek pestek dyni = 110 g sera...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...