• Informacje na temat:

    mąka sojowa

Przepisy na temat: mąka sojowa
  • Najlepsze dania z soją

    Sojowe kotleciki domowej roboty, pyszny chleb i doskonały deser.

  • Bardzo zdrowe pieczywo na śniadanie.

  • Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

    Składniki: śmietana 18% np. "Piątnica" 250g  Masło Ekstra 2 łyżki makaron tagliatelle 250g świeże borowiki 500g cebula 1 średnia szt. mąka pszenna 1 łyżeczka sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku sos sojowy 1 łyżeczka świeży rozmaryn 1 gałązka Sposób przygotowania: Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić...

  • Delikatne ciasto na smaczne śniadanie.

  • Zupa rybna biała

    Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler.

  • Pasta do pieczywa

  • Naleśniki inaczej!

    Pomysł na odmianę ulubionego dania!

  • Wypróbowany przepis na "Salsa sojowa"

  • Kurczak duszony z warzywami

    Pyszne danie, które z powodzeniem zastąpi pieczonego kurczaka.

  • Przepis wart wypróbowania: "Szynka sojowa"

Artykuły na temat: mąka sojowa
  • Kinga Paruzel: Łosoś / szparagi / mak

    Łosoś i szparagi - normalne, lekkie danie. Coś jednak nie pasuje mi w tej lekkości. Wkrada się tutaj dużo przeciętności.

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    Nie trzeba rezygnować z tradycji i wprowadzać do wigilijnego menu tofu czy kotletów sojowych, by – zgodnie z własnymi przekonaniami - obchodzić święta przy wspólnym stole z tymi, którzy wyznają inne zasady. Wieczerza wigilijna to raj dla wegetarian i szerokie pole do popisu dla wegan.

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Soja:  Jeść czy raczej unikać?

    Ziarno sojowe należy do grupy warzyw strączkowych. Z ziaren produkuje się wiele innych produktów, np. mleczko sojowe (zwane oficjalnie napojem sojowym), serki sojowe np. tofu, tempeh, miso, a także makarony, kotleciki, pasztety, parówki, a nawet batony, budynie i wiele innych.

  • Wiele osób na diecie bezglutenowej zastanawia się, w jaki sposób zastąpić mąkę pszenną. Oto kilka produktów, które bez obaw możecie włączyć do swojej diety. Mąka pszenna, mąka żytnia jasna, ciemna, razowa, mąka kukurydziana czy też mąka orkiszowa, to jedne z najbardziej znanych gatunków mąki. Jednakże potencjał tego produktu sięga dużo dalej, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że stale rośnie zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe i te niezawierające gliadyny. Przedstawiamy wam...

  • Węgierski kociołek rozmaitości

    Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, cebula, czerwona papryka, przecier pomidorowy, kiełbasa zwyczajna (pęto), przyprawa w proszku, mąka, olej lub smalec. Przygotowanie: 1. Cukinie dokładnie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Marynowane kąski wołowe

    Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Trochę kolendry odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Sos sojowy wymieszać z imbirem i kolendrą. Mięso umyć,...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

Zdjęcia na temat: mąka sojowa