• Informacje na temat:

    mąka razowa pierogi

Przepisy na temat: mąka razowa pierogi
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Lekkie, orzeźwiające, smaczne i zdrowe :) Przepis z ugotuj.to, dodałam swoje uwagi co do ilości i troszkę pozmieniłam. http://vanillateaspoon.blox.pl/html

  • Pakieciki z wiśniami

    ...miseczką. 3. Osączone wiśnie wymieszaj z cukrem, mąką, kardamonem. Owoce nałóż na krążki ciasta i sklej brzegi. Pierogi wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj ok. 4 minut. Masło rozpuść, wymieszaj z esencją...

  • Proste i smaczne danie na przekąskę.

  • Smaki Litwy

    .... Napełnione masą czyste jelito powinno mieć około 15 cm długości. Vedarai znaczy po polsku żołądek. Kibiny, to duże zapiekane pierogi pochodzące z kuchni karaimskiej. Tradycyjne kibiny powinny być ze...

  • Proponuję dziś przepis na moje idealne ciasto na pierogi składające się z trzech składników i nie wymagające zbytniej pracy, wszystko dzieje się praktycznie samo - a potem tylko wałkowanie bez wysiłku. Tajemnicą sukcesu jest mąka poznańska i gorąca woda, w zasadzie wrzątek, ale woda miękka, jeśli macie twardą wodę, to do tego przepisu użyjcie ugotowanej mineralnej, albo filtrowanej.

  • Mój absolutny hit! Pyszna, zdrowa, sycąca. Ma w sobie wszystkie smaki, które lubię, a dodatkowo ciasto nie ma w sobie grama masła, co zdecydowanie zmniejsza jej kaloryczność. Idealna na leniwy weekendowy obiad. Zdecydowanie polecam!

  • Jest idealne dla tych co nie mogą... Jeść ciasta. No i łatwo się sprząta po jego zrobieniu

  • Pizza wykonana z mąki razowej. Śmiało można jeść na diecie, idealna dla osób unikających węglowodanów prostych. Do tego sos a'la Pizza Hut pełen suszonych ziół.

  • Miesiące w polskiej armii obrzydziły mi pierogi na słodko. Gotowce podawane w pułkowej kuchni były wstrętne. Nie pomagało nawet prawdziwe masło przywiezione przez jednego z kolegów z Nowego Sącza... wojskowe pierogi z serem na słodko były ohydne... robię więc własne ... domowe :)

Artykuły na temat: mąka razowa pierogi
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Co oznacza typ mąki?

    W naszej kuchni najczęściej gości mąka pszenna. Dzięki niej ciasto dobrze rośnie i jest elastyczne. Im bielsza, tym delikatniejsze jest pieczywo z niej wypiekane. Jednak to nie idzie w parze  ze(...) i ile potem zostaje  w niej substancji mineralnych. Tak to czytaj - na przykład mąka o typie 450 zawiera  0,45 proc. składników odżywczych. A im bielsza, tym jest  bardziej oczyszczona i ma niższy numer...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Węglowodany dobre i złe

    ...złożonych. Zawierają je wszystkie warzywa, mało słodkie owoce, mąka pełnoziarnista i nasiona, np. soja, fasola, groch. A także brązowy ryż, orzechy i nasiona, np. słonecznika, dyni. Węglowodany te są nie(...) i wywoła... napad głodu! Pokarmy z białej mąki to przykład złych węglowodanów. Mąka pełnoziarnista to węglowodany nieprzetworzone. Ziarna są mielone wraz z zarodkami, jądrami i łuskami. W ich...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Dieta lekkostrawna

    Jak nie obciążać żołądka i wątroby?

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • To będą zdrowe święta!

    ...uznać za tradycyjną potrawę. Zjedzmy więc najpierw barszcz czerwony, z jednym lub maksymalnie dwoma uszkami. Dopiero potem podajmy śledzia i kolejne potrawy rybne. Pierogi czy kapustę zostawmy na koniec...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...