• Informacje na temat:

    mąka kasztanowa

Przepisy na temat: mąka kasztanowa
  • Jesienne menu w nietypowym wydaniu

    ..., studzimy do temperatury pokojowej i mieszamy z masą. Całość wykładamy na wystudzoną tartę, prószymy cynamonem i wsadzamy do lodówki na 3 godziny, do stężenia. Pyszna, kasztanowa tarta gotowa...

  • Polecam babkę z dodatkiem kasztanów jadalnych u nas raczej mało popularnych. A szkoda, bo są bardzo dobre i nadają się do wielu ciekawych potraw i deserów. U mnie na pierwszy ogień poszła babka. Pyszna i zupełnie inna. Ale warto zaryzykować.

  • Wielkanocna babka bez glutenu

    Święta Wielkanocne już coraz bliżej, powoli zastanawiamy się nad świątecznym menu. Wśród tradycyjnych potraw nie powinno zabraknąć babki. Co jednak, gdy jesteśmy na diecie bezglutenowej? Przyrządźmy babkę bezglutenową.

  • Babeczki z kremem kasztanowym (kupiłam poniżej 10zł w sklepie internetowym) nadziane pyszną domową marmoladą. Z porcji wychodzi 12 babeczek

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...- 2 gałązki, - olej - kilka kropel, - podgrzybki suszone - 2 dag, - prawdziwki świeże lub mrożone - 30 dag, - mąka ziemniaczana - 2 łyżki Przygotowanie: Gęsią tuszkę dokładnie oczyszczamy i płuczemy zimną...

  • Szybki deser dla niespodziewanych gości

  • Proponuję dziś przepis na moje idealne ciasto na pierogi składające się z trzech składników i nie wymagające zbytniej pracy, wszystko dzieje się praktycznie samo - a potem tylko wałkowanie bez wysiłku. Tajemnicą sukcesu jest mąka poznańska i gorąca woda, w zasadzie wrzątek, ale woda miękka, jeśli macie twardą wodę, to do tego przepisu użyjcie ugotowanej mineralnej, albo filtrowanej.

  • Pasta jest słodka, lekko orzechowa, migdałowa. Sama w sobie może być mdła, ale w połączeniu z serem jest genialna. Myślę, że jeśli ktoś lubi takie orzechowe smaki to powinien jej spróbować. W rogalikach dobrze uzupełnia się ze smakiem twarożku. Królową zawijania rogali nie jestem, więc wychodzą wątpliwie estetycznie jeśli skupiać się na ich "rogalikowatości", ale rekompensują swój wygląd smakiem.

  • Fajny szybki deserek bez pieczenia :)

  • Bardzo łatwe i smaczne

Artykuły na temat: mąka kasztanowa
  • Dieta SCD: Dieta Specyficznych Węglowodanów

    ..., bataty, pasta pomidorowa, ogórek, wszystkie suche nasiona roślin strączkowych. Owoce i nasiona: siemię lniane, masła z nasion, banany, mus jabłkowy. Zboża: owies, kukurydza, amarantus, mąka durum(...) ksantanowa, mannitol, proszek do pieczenia, drożdże, karob, guma do żucia, ocet balsamiczny, spirulina, białko w proszku, sorbitol, chlorella, nasiona konopi, inulina, aloes, pyłek pszczeli, ketchup, mąka...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Nowe szampony Mrs. POTTER's

    Nowa seria do pielęgnacji włosów Mrs. POTTER's została oparta na ekstraktach ziołowych w dużym stężeniu (ponad 2 %), dzięki czemu pozwala na utrzymanie koloru naturalnych i farbowanych włosów blond, brązowych, rudych, a włosom siwym nadaje ciekawszą barwę.

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • OPOWIESCI ASCOLANSKIE - popoludnie

      ... zjechalizmy ze wzgorza fortezza Pia na ma uliczke, w ktorej mozna zaparkowac swobodnie samochod i korzystajac z zaproszenie sympatycznej Wloszki...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Wygraj z anemią i odzyskaj siły

    ...pierwiastka zawierają warzywa strączkowe i ciemnozielone oraz produkty pełnoziarniste (np. mąka razowa, makarony i pieczywo razowe). Dietetycy zalecają fasolę, soję, soczewicę, brokuły (są dobrym źródłem...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Moje drogie ciało

    Patrzymy krytycznie w lustro, oceniamy swoje ciało, jakby od niego zależało nasze szczęście. Kremy, dieta, botoks, czasem skalpel – i wciąż niezadowolenie. Ciągła myśl „jestem za gruba, tu mi coś zwisa” odbiera radość życia i pewność siebie. Tak bardzo, że w badaniach na temat wyglądu przypadł nam tytuł najbardziej zakompleksionych Europejek. Co kryje się za tą obsesją? Jakie problemy chcemy ukryć? I czy naprawdę piękniejsza, szczuplejsza, młodsza znaczy lepsza?

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...