• Informacje na temat:

    mąka jajko śmietana mleko masło -

Przepisy na temat: mąka jajko śmietana mleko masło -
  • Łosoś z serem zapiekany w kruchym cieście

    Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko, szczyptę soli i cukru, jajko.

  • Smaczne i soczyste klopsy,dobrze nadziane,nadają się na obiad jak i również na święta.

  • Rozkosz z bitą śmietaną

    ...pomarańczowej. Przygotowanie: Czekoladę, masło i cukier utrzeć na gładką masę, dodać 5 łyżek śmietany. Masę włożyć do formy, wstawić do lodówki. Orzechy zemleć, utrzeć z 5 łyżkami śmietany(...) waniliowy, cynamon, - mielone goździki, - skórka otarta z cytryny; Oraz: - 1 torebka galaretki ananasowej albo morelowej i bita śmietana; Przygotowanie: 1. Składniki kruchego ciasta posiekać...

  • proste i efektowne

  • Omlet słodki - przysłała Mieczysława

    Przyrządzanie Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać ze śmietaną i solą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do żółtek, oprószyć mąką i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, masę jajeczną podzielić na dwie części, wylać na patelnię i smażyć z jednej i drugiej strony na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypaliła od spodu. Złożyć w pół, zsunąć na półmisek. Polać syropem, przybrać konfiturą lub...

  • Domowe zawsze jakoś lepiej mi się kojarzy. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a z racji tego, że masła mało używam, to i cena jakoś nie boli, choć to z pewnością droższa zabawa niż z kupnym.

  • Łosoś na dwa pyszne sposoby

    ...jajko Farsz: 40 dag filetu z łososia 30 dag szpinaku 15 dag sera białego 3 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki łyżka masła klarowanego łyżeczka masła jajko sól pieprz Przygotowanie: 1. Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko, szczyptę soli i cukru, jajko. Zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny do lodówki. 2. Filet umyj, osusz, przypraw. Na patelni...

  • ciasto jest aromatyczne, chrupiące dzięki migdałom, z dynią i śmietaną szybko się zjada......................SMACZNEGO!!!

  • Kołacz drożdżowy z wiśniami

    Sposób przygotowania 1. Masło stop. Mleko podgrzej. Zdejmij z ognia, wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiej do miski. Dosyp sól i cukier. Dodaj 1 jajko, masło i mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. 2. Po tym czasie ręce oprósz mąką, ponownie zagnieć ciasto i przełóż je na stolnicę. Ok. 1/3 ciasta...

  • łatwe,tanie oraz bardzo smaczne.....

Artykuły na temat: mąka jajko śmietana mleko masło -
  • Placuszki borówkowe

    ...1. Jajka wbij do miseczki i wymieszaj mikserem z mlekiem i mąką. Ciasto przykryj spodkiem i odstaw na 20-30 minut. 2. W tym czasie borówki amerykańskie albo czarne jagody przebierz, opłucz na sitku i dobrze odsącz. 3. Do ciasta dolej wodę mineralną, ponownie wymieszaj je mikserem. Na patelni rozgrzewaj klarowane masło. Nalewaj małe porcje ciasta, formuj placuszki, na wierzchu placuszków ułóż...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

  • Tarta z warzywami i serem feta

    Fetę i twaróg można z powodzeniem zastąpić serem kozim, żółtym, zmieszać je z serkiem do smarowania lub kwaśną śmietaną.

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...

  • Grzybowe ragoût dla jaroszy

    1. Czerstwe bułki pokroić na kawałeczki. Zalać je mlekiem. Przyprawić solą oraz pieprzem, odstawić na około 45 minut. 2. W tym czasie kurki i pieczarki...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Gofry gryź!

    ...125 ml letniej wody. W rondlu na małym ogniu rozgrzej masło, dolej mleko, zagrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj rozczyn drożdżowy. W dużej misce/garnku połącz mąkę, cukier(...) godziny. Po wyjęciu dodaj syrop, dopraw fasolkę solą, pieprzem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto na gofry: wymieszaj drożdże w 125 ml letniej wody. Rozpuść masło w rondlu, wlej mleko...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Fale Dunaju

    Masło utrzeć z 25 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej. Dodać...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

Zdjęcia na temat: mąka jajko śmietana mleko masło -