• Informacje na temat:

    maka gryczana kluski ziemniaki

Przepisy na temat: maka gryczana kluski ziemniaki
  • Marchewkowe gnocchi - wiosennie po włosku

    ...makaronów, jak pomodoro, funghi, pesto. Jedna z wersji gnocchi - znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i ricottą - zwana jest w Toskanii strozzapreti lub w regionie Trydent-Górna Adyga strangolapreti. Można również wykonać włoskie kluski na bazie ziemniaków i marchewki, dzięki, której zyskają lekko słodkawy smak. Do ich przygotowania potrzebujemy: około 4 upieczonych...

  • smaczniusie kluseczki

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...pyry z gzikiem. To nic innego, jak ziemniaki w mundurkach z dodatkiem twarogu ze szczypiorem i cebulą. Podhale znane jest przede wszystkim z oscypka. Niestety większość tych, które możemy kupić...

  • Pysznie, tanio i szybko. Odsmażane też są bardzo smaczne:) Ja akurat zrobiłam ze smażoną cebulką, skwarkami i kiełbaską ale polecam też do wątróbki zamiast ziemniaków.

  • Pyszne kluseczki w sam raz do sosu. Robie je czesto gdy zostaja mi ziemniaczki z obiadu.

  • Przepyszne kluski na zdrowy obiad.

  • Tradycyjne danie wigilijne.

  • Tradycyjne kluski śląskie ze smażoną cebulką.

  • Kluski ziemniaczane w nowym wymiarze.

  • Danie kuchni wegańskiej. Podstawowe składniki to ziemniaki, kasza manna, i skrobia ziemniaczana.

Artykuły na temat: maka gryczana kluski ziemniaki
  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli(...) z suszonymi śliwkami, groch z kapustą, kluski z makiem czy kutia. W zasadzie pominięcie w zestawie wigilijnych potraw ryb spowoduje, że świąteczna kolacja stanie się ucztą dla wegetarian...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Smaczna Polska

    ...i wybornym smakiem. Podstawę stanowią gotowane ziemniaki, w gwarze góralskiej zwane grulami. Trudno jednak wyobrazić sobie kuchnię góralską bez oscypka. Tradycyjny sposób wyrobu tego słonego wędzonego(...)). Mazowsze: Flaki wołowe Na mazowiecki krajobraz składają się piaszczyste drogi, wierzby na miedzach, łąki z makami i chabrami oraz Warszawa, stolica Polski, gdzie życie toczy się na wysokich...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    .... Zrezygnuj z dań, których podstawą jest biała mąka - pizzy, makaronów, puszystego pieczywa, klusek, pierogów, dań z drobnej kaszy kuskus czy manny. W okresie, gdy starasz się ograniczyć cukier, nie sięgaj po(...) indeks glikemiczny (IG) rzadziej niż po inne warzywa sięgaj po gotowaną marchew, buraczki, kukurydzę, ziemniaki. Uważaj na pułapki: Miód i syrop klonowy to także źródło cukru. Szybko podnoszą stężenie...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...posypanej  mąką, a następnie rozwałkować na grubość ołówka. Następnie posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami i ciasno zwinąć w rulon. Z rulonu tego należy uformować ślimaka(...)     Oryginalna gailtalska drwalska Frigga  Składniki: 120 g gailtalskiego boczku 3 ugotowane ziemniaki 100 g gailtalskiego sera górskiego sól pieprz Boczek pokroić w paski...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Święta inaczej

    ...lepiej odczekać godzinę, dwie po obfitym obiedzie, by organizm zdążył strawić choć część wcześniejszego posiłku. Jeśli chcesz zjeść kawałek makowca, podziękuj już za kutię i kluski z makiem, bo każdy...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...