• Informacje na temat:

    mąka do racuchów

Przepisy na temat: mąka do racuchów
  • Regionalne przysmaki Polski

    ...- ruchanki. Są one bardzo zbliżone do znanych nam racuchów. Robione są z ciasta chlebowego lub drożdżowego, a podawane z jabłkami albo konfiturą. Lubelszczyzna rozsławiła cebularz, czyli pszenny placek...

  • Pyszny sos z jagód. Naturalny. Wspaniały dodatek do deserów, lodów, naleśników, racuchów itp.

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...względem dobraną parę - dodaje. Otręby owsiane są również wspaniałym dodatkiem do klasycznych racuchów z jabłkami i cynamonem. Wtedy po prostu należy dodać je do ciasta zaraz przed smażeniem...

  • Super szybki przepis na smaczne racuchy.

  • Proponuję dziś przepis na moje idealne ciasto na pierogi składające się z trzech składników i nie wymagające zbytniej pracy, wszystko dzieje się praktycznie samo - a potem tylko wałkowanie bez wysiłku. Tajemnicą sukcesu jest mąka poznańska i gorąca woda, w zasadzie wrzątek, ale woda miękka, jeśli macie twardą wodę, to do tego przepisu użyjcie ugotowanej mineralnej, albo filtrowanej.

  • Dobra kawa nie jest zła, a z dobrym ciasteczkiem jeszcze lepsza. Zróbmy sobie domowe ciasteczka do popołudniowej kawy.

  • Bardzo dobra....

  • Marchewka do obiadu na każda porę roku:)

  • Wspaniała przekąska do piwa.

  • nie taki diabeł straszny.... ;)

Artykuły na temat: mąka do racuchów
  • Mąką można leczyć

    Mąka powstanie, gdy rozdrobnisz różne orzechy, migdały, jadalne kasztany, nasiona roślin strączkowych, np. ciecierzycy. Dlatego możesz wybrać najlepszą mąkę dla siebie! Taką, która będzie nie tylko świetnie smakowała w ciastach czy naleśnikach, ale także pomoże ci poprawić stan twojego zdrowia. Sprawdź, jaka będzie najlepsza dla ciebie.  Na anemię? Mąka kukurydziana Zawiera sporo żelaza. Gdy...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • 3 kroki do...

    ...i 650) przeznaczony jest do cięższych ciast drożdżowych, racuchów oraz pączków. 2. Mąka poznańska czy wrocławska (pszenna) jest idealna, gdy robisz pierogi, naleśniki, kluseczki, knedle czy kopytka. Przy wypieku domowego chleba i bułek sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista. Świetna jest też mąka żytnia. Ten rodzaj wybieraj również, gdy robisz zakwas na żur. 3. Mąka gryczana, kukurydziana czy...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Ciasta i desery z czereśniami

    ..., 15 dag zimnego masła, 25 dag mąki krupczatki, szczypta soli, 4 łyżki cukru, 70 dag czereśni, 1/2 litra soku wiśniowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, tłuszcz i mąka do posmarowania formy Przygotowanie(...), aby podnieść owoce z dna naczynia. Nabieraj łyżką lub chochelką porcję ciasta i wylewaj na patelnię. Jeśli smażysz po kilka racuchów jednocześnie, zachowaj między nimi odstęp. Smaż placki z obu stron na...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Śliwki na drugie

    ...i pierogów czy racuchów. W wielu domach również pilnie strzeżoną recepturą, przekazywaną z pokolenia na pokolenie są przepisy na doskonałą nalewkę i śliwowicę. Pomysły na drugie danie ze śliwką(...). Knedle z ryżu Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu, mąka, mleko, bułka tarta, cukier, olej, 5 jajek, pół kg śliwek. Przygotowanie: Śliwki umyj, wydryluj i pokrój na kawałki. Ryż ugotuj w osłodzonym...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...względem dobraną parę - dodaje. Otręby owsiane są również wspaniałym dodatkiem do klasycznych racuchów z jabłkami i cynamonem. Wtedy po prostu należy dodać je do ciasta zaraz przed smażeniem...

  • Tym razem w naszej ankiecie przepytaliśmy Janusza Kwaśnego - szefa kuchni w krakowskiej restauracji Stara Zajezdnia by DeSilva. Namówiliśmy go również, aby podzielił się z nami jednym ze swoich znakomitych przepisów. 1. Najchętniej ugotowałbym coś wspólnie z... Penolope Cruz. 2. Kulinarne inspiracje czerpię z... z produktów lokalnych. 3. Moim kulinarnym autorytetem jest... moja mama. To od niej wszystko się zaczęło. 4. Najdziwniejszą rzeczą, którą kiedykolwiek zjadłem były... cynaderki na...