• Informacje na temat:

    mak w cieście

Przepisy na temat: mak w cieście
  • Jabłka w cieście

    ...paski ciasta na jabłkach. Jabłka w cieście wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 20 minut, aż wierzchy ładnie się zrumienią. Przestudź. Potem obficie oprósz cukrem pudrem...

  • pyszne ciacho :) Zdjecie troszke zamazane ale ostatnio aparat mi szaleje :)

  • Polędwica w cieście

    ...grzyby i połóż mięso. Zawiń i odetnij pozostałe ciasto. Wytnij z niego gwiazdki, ułóż je na wierzchu, posyp sezamem i makiem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. 

  • Pyszne mokre ciasto bez ciasta :)

  • Kalmary w cieście piwnym

    Składniki: mrożone tuby kalmarów - 4-5 szt. czosnek - 3 ząbki sok z cytryny - ½ łyżeczki sól, pieprz czarny do smaku sos czosnkowy np. "Tarsmak" Składniki na ciasto piwo jasne - 150ml mleko - 150ml jajko - 1 szt. mąka pszenna - 300g proszek do pieczenia - ½ łyżeczki sól, cukier do smaku olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie...

  • Przepis wart wypróbowania: "Łosoś w cieście"

  • Udka smażone w piwnym cieście

    Najlepiej smakują z ziemniakami...

  • Filety z ryby możemy usmażyć w cieście z dodatkiem imbiru, sosu sojowego i sezamu. Jest bardzo delikatna i smaczna.

  • Sernik mandarynkowy na kruchym cieście

    Dla miłośników serowych wypieków

  • Jabłka w cieście,czyli tak zwane racuchy.

Artykuły na temat: mak w cieście
  • Kokosowa nutka w cieście z kruszonką

    Szklankę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, wiórki kokosowe, 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli i ugniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Wstawiamy do lodówki. Co dalej?

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Jajka w cieście ze szpinakiem

    Ciasto filo smakuje bardzo podobnie do francuskiego, ale jest mniej tłuste i o wiele bardziej delikatne. Ostrożnie krój je na porcje – najlepiej porządnym nożem o ząbkowanym ostrzu.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Szarlotka na cienkim cieście

    Ulubione ciasto Polaków.

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • W cieście francuskim

    Po rozmrożeniu nie dopuść do zbytniego ocieplenia ciasta.

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • Styczeń to najlepszy czas na podsumowanie minionego roku. Dlatego postanowiliśmy przedstawić listę użytkowników, którzy w 2011 roku dodali najwięcej przepisów, komentarzy oraz postów na Forum. Chcielibyśmy także, poprzez głosowanie dowiedzieć się, który spośród pięciu najwyżej ocenianych i oglądanych przepisów w 2011 uznacie za najlepszy. Jak głosować? Każdy z Was może oddać jeden głos na przepis, który jego zndaniem jest najlepszy. Skala ocen waha się od 1 do 5 gwiazdek. 1 gwiazdka...