• Informacje na temat:

    mak parzenie w mleku

Przepisy na temat: mak parzenie w mleku
  • Kluchy i kluski

    ...okrągłe, spłaszczone kluski o średnicy ok. 3-4 cm. Następnie gotuje się je w osolonym wrzątku. Odsączone z nadmiaru wody podaje się polane tłuszczem, ze skwarkami lub na słodko na mleku. Hałuski, lub...

  • pyszne ciacho :) Zdjecie troszke zamazane ale ostatnio aparat mi szaleje :)

  • Pyszne mokre ciasto bez ciasta :)

  • Domowy chleb na mleku w proszku, to pieczywo pulchne i smaczne...

  • Mleko w proszku można świetnie wykorzystać do wypieku domowego pieczywa! Wychodzą z tego całkiem niezłe bułeczki... :)

  • Troszkę inna propozycja na tę popularną u nas zupę. Mleko powoduje, że danie jest bardzo lekkie.

  • Delikatne mięso cielęce duszone w mleku .... spróbujcie koniecznie.

  • Słodki deser dla każdego!

  • Pyszny, mięciutki i aromatyczny schab gotowany w mleku. Idealny jako sztuka mięsa do obiadu jak i wędlina na zimno do kanapek.

  • Kolejny przepis, z serii: bez szaleństwa, eksperymentów... itp. Minimalna ilość składników, niewielki nakład pracy i mamy soczysty, aromatyczny schab. Polecam Wam gorąco.

Artykuły na temat: mak parzenie w mleku
  • Zatrułam się!

    ...znajdują się w surowych jajkach, mięsie i mleku oraz w zrobionych z nich lodach, ciastkach z kremem, majonezach, tatarze, pastach rybnych, galaretkach, pasztetach i pierogach z mięsem. Co robić...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Cebula w roli głównej

    ...z cytryny oraz ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze ok. 3 min. Usuń listki laurowe, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Konfiturę z cebuli przełóż do  wy-parzonych słoiczków. Mocno zakręć, postaw na 10(...) do miski, dodaj śmietanę lub jogurt, rozmącone jajka oraz starty żółty ser. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i ostrym nożem wytnij...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Rozdrobnione w ciepłym mleku drożdże wymieszaj dokładnie z mąką i zostaw w ciepłym miejscu. Żółtka z cukrem ubij na parze do białości. Gdy rozczyn się ruszy, dodaj ubite żółtka, posiekane migdały (bez skórki) i wanilię. Starannie wyrób ciasto. Dodaj ciepłe, sklarowane masło i dalej wyrabiaj ok. 30 minut. Wreszcie dodaj ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszaj z ciastem. Włóż do...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Podaj drób na różne sposoby

    ...i pieprz. Warzywa obrać, umyć i rozdrobnić, cebulę drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku - gdy zmięknie, dodać ją do mięsa wraz z jajkiem. Następnie przyprawić solą, pieprzem, po czym dokładnie wyrobić(...) jeszcze ok. 5 minut. Gulasz podawać z makaronem lub ryżem. Wybornie smakuje też serwowany z kluseczkami lub kopytkami.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!