• Informacje na temat:

    mak kokos białka

Przepisy na temat: mak kokos białka
  • Ciasto: 15 dkg kokosu, 15 dkg maku, 3/4 szkl. cukru, 6 białek, 1,5 łyżeczki proszku do piecz. Krem: 6 żółtek, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 budyń śmietankowy, 1 p. margaryny lub masła, 1/2 l. mleka, 6 łyżek cukru.

  • pyszne i szybki ciacho do kawki:)

  • Biszkopty z lekkim kremem

    ...z kokosem Sposób przygotowania 1. Spód: 1 szkl. płatków zmiel np. w młynku do kawy. Dodaj stopioną margarynę, zagnieć. Masą wylep dno tortownicy. Chłodź 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180(...). Pokrój w kostkę i udekoruj owocami. Krajanka z kaszką Sposób przygotowania 1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Miksując, dołóż porcje ksylitolu na...

  • Kruchy spód, kwaskowata marakuja i aromatyczny kokos doskonale się łączą :-)

  • pyszne ciacho :) Zdjecie troszke zamazane ale ostatnio aparat mi szaleje :)

  • Wypróbowany przepis na "Ananasowiec z kokosem i makiem"

  • szybkie i niedrogie

  • Mocno czekoladowe ciacho z lekko chrupiącym kokosem.

  • Dobre na spotkanie ze znajomymi. Moje ulubione :-D

  • Delikatna i smaczna szarlotka do dobrej herbaty.

Artykuły na temat: mak kokos białka
  • Ciasta z kokosem

    Wiórki kokosa wzbogacają smak wypieków i nadają im cudowny aromat.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...z prosa. Nadaje się do wszystkich wypieków, ciast, chleba, makaronów, pierogów i naleśników. Jako jedyna mąka ma właściwości zasadotwórcze.  Mąka kokosowa. To drobny proszek z miąższu orzecha(...) miałkie, ale dość dobrze sklejają ciasto. Można je mieszać z mąką ryżową i z amarantusa. Nadają się do wypieku deserów. To dobre źródło białka.  Mąka z amarantusa. Ma lekko orzechowy smak. Nadaje się do...

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...

  • Ciasta z bananami

    Aksamitne w smaku banany wzbogacają kremy i masy do ciast.

  • Wiórki, mleczko, a może świeży? W cieście, koktajlu lub w wersji wytrawnej? Podziel się z nami sprawdzonym, kokosowym przepisem, a być może to właśnie do ciebie trafi książka "Moc kokosa". Kokos i produkty z kokosa zyskują coraz więcej zwolenników w Polsce i na świecie. Nakładem Wydawnictwa Dragon ukazała się właśnie książka „Moc kokosa" Justyny Kubiak. Autorka przedstawia szerokie i uniwersalne zastosowanie owocu. Włączenie go do diety może nieść szereg korzyści dla zdrowia, pięknej...

  • Wykwintne torty

    Tortowe sekrety Gdy lukier jest rzadki Lukier do ozdobienia tortu wyszedł ci za rzadki? Rozmieszaj go z kilkoma kroplami białka. Aby lukier był słodki, ale też aromatyczny, dodaj do cukru pudru nieco soku z pomarańczy lub cytryny. Na boki Jeśli zabrakło nam siekanych orzechów czy migdałowych płatków do obsypania boków tortu, możemy wykorzystać wiórki kokosowe lub... okruszki biszkoptów...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Ciasta na niedzielę

    Pięknie się prezentują, równie dobrze smakują. Na pewno urzekną twoich domowników i zaproszonych gości.

  • Kokos skrywa w swojej skorupce biały, słodki miąższ oraz wodę, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Dzięki nim ma właściwości, które potrafią zaskakiwać! Czym zaskoczy nas kokos?   Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Kokos ma silne właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Można go spożywać przy problemach trawiennych, takich jak nudności i biegunka. Dodatkowo olej kokosowy zapobiega rozwojowi bakterii coli. 2. Woda kokosowa, oprócz pysznego smaku, ma również...