• Informacje na temat:

    mak gotowy czy zapiekac

Przepisy na temat: mak gotowy czy zapiekac
  • ...sokiem z cytryny. Podsmażyć na tłuszczu. Oprószyć solą, cukrem i majerankiem. W małym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę wątróbki. Oprószyć solą i majerankiem. Przykryć jabłkami. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Ugotować ryż na sypko. Wątróbkę podać z ryżem i surówką. udekorować zieleniną. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • pyszne ciacho :) Zdjecie troszke zamazane ale ostatnio aparat mi szaleje :)

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ...żeberek, 2 szklanki bulionu, 3 ząbki czosnku, 4 ziarenka jałowca, kminek, olej, gałka muszkatołowa, łyżka mąki, listek laurowy, kg gotowych kopytek lub pyz (jako dodatek). • Żeberka oczyść, a następnie(...), pieprz, olej. • Żeberka dokładnie oczyść i podziel. Cebulę oraz tymianek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomarańcze umyj, obierz i pokrój je na półplasterki. • Przygotuj glazurę do żeberek...

  • Czasami przychodzi taka chwila, kiedy "muszę" zjeść coś słodkiego ;) i zazwyczaj właśnie wtedy okazuje się,że w domu nic takiego niema... Innym razem niezapowiedziani goście wpadają na kawę... Właśnie w takich sytuacjach przydaje się ten przepis :D Szybko, smacznie i bajecznie kakaowo... Przepis przeczytany w dodatku do gazety "kropka tv" i wypróbowany w chwili napadu "słodyczogłodu". Efekt miło mnie zaskoczył- Polecam :D

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • cos pomiedzy jak w tytule ....

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Jakie jabłka wybrać ? Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious, o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci. Wątróbka drobiowa z Mazowsza Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek...

  • Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.

  • Bezglutenowe i pyszne! Idealny podwieczorek albo śniadanie? ;)

  • Pyszne mokre ciasto bez ciasta :)

Artykuły na temat: mak gotowy czy zapiekac
  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    Dżem czy marmolada? Masło ogrzane czy z lodówki? Lukier czy polewa? Oto kilka prostych rad, które pozwolą uniknąć kulinarnej wpadki przy przygotowywaniu świątecznych wypieków.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Siedem urodowych tricków córek, które sprawdzą się u ciebie

    ...podkładu. Jak ją stosować : Do nakładania bazy pod makijaż nie potrzeba specjalnych aplikatorów czy pędzelka. Kosmetyk wystarczy delikatnie wklepać w całą twarz (po jej nakremowaniu). Nie omijaj(...)Gąbeczka Beauty Blender zamiast pędzla do podkładu Mała gąbeczka w kształcie jajka zyskała już miano kultowej wśród dziewczyn. Polubili ją też wizażyści, gdyż ułatwia perfekcyjne rozprowadzenie...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Pokochaj smaki dzieciństwa dzięki nowej odsłonie Sosów Jak u Mamy WINIARY!

    Kto z nas nie wraca wspomnieniami do lat dzieciństwa? Tęsknimy za smakiem wyjątkowych, domowych potraw i ich kuszącym zapachem, unoszącym się w całym domu. Znane z kuchni naszych mam aromaty i smaki(...) tradycyjnej, polskiej kuchni. Teraz z dodatkiem sosów Jak u Mamy WINIARY z łatwością przygotujemy pyszne dania inspirowane smakami dzieciństwa!

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...● natka ● łyżka oliwy ● sól ● pieprz Tuńczyka i fasolkę odsącz z zalewy. Fasolkę opłucz. Ogórki pokrój w kostkę. Wymieszaj z przyprawami, natką i oliwą. Spaghetti po bolońsku ● 100 g makaronu(...) smakiem i zapachem świeżego pieczywa.  W puszystych bułeczkach z marketu są składniki, których powinnaś unikać. Te, które upieczesz w domu, będą zdrowsze. Bułeczki orkiszowe ● 25 g świeżych drożdży...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...