• Informacje na temat:

    majeranek tymianek miod

Przepisy na temat: majeranek tymianek miod
  • ...1 mostek cielęcy (ok. 1,5 kg); 5 ząbków czosnku; miód; ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, sól, pieprz. Farsz: 750 g mielonej cielęciny; 1 jajko; 250 ml wywaru (może być z kostki); ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz.

  • Smaczny pomysł na "Cukinia faszerowana z tymiankiem i majerankiem"

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...z porami i sosem z patelni, np. z ziemniakami lub chlebem. Kurze udka w miodzie Składniki: - 8 udek z kurczaka (samych pałek) - 4 łyżki wielokwiatowego, płynnego miodu - 2 łyżki musztardy(...) chili - 2 łyżki miodu - natka pietruszki i cytryna do dekoracji Sposób przygotowania: - Piersi kurczaka umyj, osusz, a następnie podziel je na cztery kotlety, lekko rozbij. - Płynny miód...

  • Marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. To wspaniałe warzywo o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. W kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest składnikiem wielu zup, surówek czy słodkich wypieków. Jest też świetnym dodatkiem do dań głównych. Do niedzielnego obiadu przygotowałam młodą i chrupiącą marchew, aromatyzowaną tymiankiem i czosnkiem. Taka marchewka na ciepło idealnie komponuje się z...

  • Tuszka po magnacku

    Soczysta i krucha gęś

  • Propozycja na kotlety mielone zapiekane w piekarniku bez nadmiaru tłuszczu, który wsiąka w panierkę podczas smażenia na patelni. Kotleciki są soczyste, aromatyczne, zdrowe i bardzo pożywne.

  • Pieczone gęsie udka

    Kruche, a zarazem soczyste, słynne w Wielkopolsce

  • Pyszne aromatyczne pomidorki, świetne jako dodatek do kanapek bądź makaronów.

  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    Sałatka z dodatkiem listków bazylii, kurki posypane zielonym tymiankiem, spaghetti udekorowane świeżym oregano oraz herbata z miodem zaparzona z aromatycznych listków mięty lub melisy. Już samo(...) znaleźć można bazylię, tymianek i rozmaryn. To właśnie one odpowiedzialne są za smaki charakterystyczne dla włoskiej kuchni. Uprawa pochodzących z Południa ziół wiąże się przede wszystkim...

  • Takie placku smakują wybornie. Ten przepis polecam bardzo .

Artykuły na temat: majeranek tymianek miod
  • Pora na obiad

    Słodkawą nutę nada pieczystym łyżka miodu gryczanego lub ciemny ocet balsamiczny.

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni. Fot. 123RF "Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem...

  • Sekrety zielnika: Czarnuszka i oregano

    .... Świeży korzeń imbiru, herbata z miodem i cytryną, czosnek, sok z cebuli, czy napar z kwiatu lipy - to znane metody naszych babć, które nieraz stawiały na nogi. Jednak nie każdy wie, że aromatyczne przyprawy i zioła, których używamy w kuchni jak tymianek, oregano, kolendra czy nieco zapomniany czarny kmin również zawierają silne substancje pomocne we wzmocnieniu odporności oraz w walce z wirusami...

  • Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. 123RF/Picsel Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on...

  • To musisz wiedzieć o marynowaniu mięsa

    ...widelcem, co ułatwi wchłanianie się marynaty w głąb mięsa. 3. Jeśli do marynowania mięsa użyjesz miodu, lepiej je piec niż smażyć. Smażenie spowoduje karmelizowanie się cukru i przypalenie mięsa. 4. Dobierz zioła. Do wieprzowiny pasuje majeranek, do drobiu tymianek, do wołowiny estragon. Zobacz również:

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....

  • Jak podnieść niskie ciśnienie?

    ...oraz przyprawy. Działają łagodnie, dlatego warto stosować je w różnych połączeniach.  Sięgnij po tymianek, miętę pieprzową, majeranek. Możesz je pić w formie herbatek. Z reguły wystarczy łyżka suszu na szklankę wody. Jeśli posłodzimy taką herbatkę miodem, dołożymy zastrzyk energii płynący z glukozy. Pomogą też chili i imbir. Wypij wodę z dodatkiem kilku plastrów świeżego imbiru lub dodaj szczyptę...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...

  • Sześć sposobów na pozbycie się wzdęć i gazów

    ...miodu. Dobrze wymieszaj i wypij. Możesz też żuć starty imbir, by usprawnić trawienie i pozbyć się wzdęć. Albo wyciśnij sok z korzenia tej rośliny i łyżkę rozpuść w szklance ciepłej wody. Pij dosłodzony(...) szklankę wody i łyżkę miodu. Gdy zyskasz gładką konsystencję, wsyp po łyżce nasion chia i siemienia lnianego. Dokładnie wymieszaj i pij raz dziennie przez 3 tygodnie. 5. Przyprawy  Nie tylko pięknie...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF.COM/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głownie z fruktozy i glukozy,...