• Informacje na temat:

    majeranek do zupy grzybowej

Przepisy na temat: majeranek do zupy grzybowej
  • Zupa z boczniaków

    ...oleju (1-2) minuty. Osaczć z tłuszczu. Dodać do zupy wraz z posiekanym majerankiem.

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Smak, jakość i wygoda – tego nam trzeba na Święta!

    ...koncentratu grzybowej Krakus. Sprawdzamy smak i - według uznania - ewentualnie doprawiamy koncentratem z 5. butelki. 5. Z kawałków karpia ściągamy plasterki czosnku. 6. Przygotowujemy 3 głębokie talerze(...). To pozwoli utrzymać rybę ciepłą. 9. Serwujemy zupę w wazie, a rybę i dodatki osobno na talerzu lub podajemy gotowe danie. Na talerz wylewamy porcję zupy, układamy po dwa kawałki ryby, plasterek...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Szybkie do zrobienia a dodają zupie wyjątkowy smak

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • szybkie i smaczne

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

  • Bardzo smaczne bułeczki do zup-kremów:)

  • Najprostrzy sposób na wykorzystanie niezjedzonej zupy brokułowej.

Artykuły na temat: majeranek do zupy grzybowej
  • Sposoby na przejedzenie

    ..., które mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy: Anyż, kardamon, imbir i cynamon - warto je dodać do kompotu z suszu, będzie jeszcze skuteczniejszy. Pieprz, ziele angielskie i majeranek - warto dodać do zupy grzybowej czy barszczu. Cząber, jałowiec i kminek - wzbogacą smak kapusty z grzybami i farszu do pierogów. Miętę, melisę i chilli dodaj do sernika, zwłaszcza czekoladowego...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni. Fot. 123RF "Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...sól świeżego imbiru dobre 4 cm 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 cała gałka muszkatołowa 2-3 łyżki słodkiej papryki majeranek pieprz Flaki gotujemy z giczką. W połowie dodajemy starte na(...) drobno. Masło z mąką smażymy na bardzo ciemną zasmażkę. Dodajemy do flaków imbir, startą gałkę, zasmażkę, paprykę i majeranek. Posypujemy pieprzem. Podajemy bardzo gorące. Jemy, zachwycając się...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Już czas na grzybobranie!

    ...zacznie się gotować. Zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Dodać podduszone grzyby. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Śmietanę wlać do zupy ciągle, mieszając. Natkę opłukać, osuszyć, poodrywać listki, posiekać. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wsypać natkę. Gotową zupę rozlać do talerzy. Zamiast makaronu do zupy można dodać ziemniaki. Naleśniki...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Wigilijny stół nie może obyć się bez świątecznej zupy. Najpopularniejszy tego dnia jest barszcz czerwony, jednak w niektórych regionach Polski je się inne, ciekawe i nie mniej smaczne zupy. Fot. 123RF/Picsel Zupa jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Nic dziwnego, że jemy ją także w Boże Narodzenie. To od niej najczęściej zaczynamy wieczerzę wigilijną, więc bardzo ważnym jest, aby była ona naprawdę smaczna. Najczęściej zajadamy się barszczem z uszkami, jednak to nie wszystko! Co...