• Informacje na temat:

    magiczne ciasta

Przepisy na temat: magiczne ciasta
  • Szalone ciasto czekoladowe w amerykańskim stylu

    ...", czyli Elisa Paganelli i Laura Ascari. Składniki potrzebne do przygotowania ekspresowego, bo robi się je w zaledwie 10 minut, ciasta to: 180 g mąki, 150 g cukru, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki gorzkiego kakao, szczypta soli, 250 ml wody, 4 łyżki oleju słonecznikowego oraz łyżka octu. Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki przez sito. Dodajemy do niej cukier i łyżeczkę sody...

  • Przepis pochodzi z książki "Zauberkuchen", czyli magiczne ciasto. Proste w wykonaniu, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Podczas pieczenia z jednego ciasta robią się trzy warstwy: biszkopt, krem i budyń. Genialne, a smak powala. Miałam za dużą formę i wyszło trochę płaskie, ale wypiek w pełni udany.

  • Sernik kajmakowy

    Ten najdelikatniejszy sernik sprawi, że Święta będą dla nas jeszcze bardziej magiczne. Nic tak nie buduje domowej atmosfery, jak puszyste ciasto z pysznie słodką masą i ulubionymi bakaliami. Zwieńczenie wspaniałej rodzinnej wieczerzy.

  • Przepis na to “magiczne” ciasto mam od kolegi z pracy. Nigdy o nim nie słyszałam, a okazuje się, że jest bardzo popularne. W internecie jest na wielu blogach kulinarnych – ale wszędzie ten sam przepis i proporcje. Dlaczego magiczne? Bo podczas pieczenia w cieście rozdzielają się warstwy – dwie lub trzy. Główna część to część budyniowa. Ciasto jest bardzo szybkie w przyrządzeniu ale trzeba uzbroić się w cierpliwość bo ciasto długo stygnie i musi przeleżakować kilka godzin w lodówce. Ale warto...

  • Kołacz drożdżowy z wiśniami

    .... Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. 2. Po tym czasie ręce oprósz mąką, ponownie zagnieć ciasto i przełóż je na stolnicę. Ok. 1/3 ciasta rozwałkuj na gruby placek. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie formy ułóż placek. Z pozostałego ciasta przygotuj 16 małych placuszków. Na każdym połóż kawałeczek marcepana...

  • Zapraszam na ciekawe ciacho ,które od dłuższego czasu fascynuje wszystkich . Masa jest lejąca ,wręcz wodnista ,dopiero dodanie ubitych białek delikatnie ją zagęszcza , dlatego ciasto jest bardziej pieczonym budyniem ,niż ciastem z biszkoptową dokładką na górze.Mnie nie zachwyciło , męża bardzo .Warto choć raz spróbować.

  • Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami

    Bogdan Gałązka, szef kuchni Gothic Cafe na Zamku w Malborku, który przygotowywał kolację na uroczystą galę Żółtego Przewodnika Gault&Millau, która odbyła się pod koniec listopada we Wrocławiu, zdradził PAP Life swój przepis na kulebiaka. To drożdżowy pieróg nadziewany farszem, choć wywodzący się z kuchni rosyjskiej, popularny jest zwłaszcza na Lubelszczyźnie. Do przygotowania ciasta potrzebne...

  • Serek i pieczarki sprawiają że mięso nabiera walorów smakowych.

  • Pomysł na smaczną orzechową ozdobę

    Własnoręcznie wykonane świąteczne ozdoby, to absolutny „must have” tegorocznych świąt! Wspólne przygotowywanie ozdób, pozwoli nam przeżyć przygotowania do tego magicznego czas razem z bliskimi. Doskonałą propozycją będą maślane ciasteczka z orzechami, które nie tylko będą świątecznym smakołykiem, ale mogą stać się również ozdobą stołu lub choinki. Najlepszy przepis na ciasteczka? Zróbcie je...

  • Magiczne jabłka to wspomnienie babcinych łakoci.

Artykuły na temat: magiczne ciasta
  • Magiczne jarmarki bożonarodzeniowe w Czechach

    ...i mnóstwo przysmaków, między innymi morawskie frgale (okrągłe ciasta z nadzieniem serowym lub owocowym).  Impreza potrwa do 23 grudnia.  Wyjątkowa świąteczna atmosfera towarzyszy jarmarkom...

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w...

  • Magiczny Kazimierz Dolny

    Najbardziej znanym symbolem Kazimierza są kogutki z drożdżowego ciasta. Dostaniemy je praktycznie wszędzie, a z ich po wstaniem wiąże się legenda o mądrym kogucie, który wywiódł w pole samego diabła.  Latem gwarne, nawet irytujące, zimą może zachwycić każdego Dawno temu w okolicy zamieszkał diabeł. Za dnia wodził mieszkańców na pokuszenie, wieczorami gotował kolację z porywanych z gospodarstw...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Lublana: Na romantyczny weekend

    ...spacerów, mogą skorzystać z rozbudowanej sieci stacji miejskich rowerów. Słowenia to kraj wyśmienitych specjałów kulinarnych - serów, win, grzybów i dań takich jak burek. To pieczony placek z ciasta bardzo...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Wszystko pod kontrolą

    ...panujących w miejscu wesela. To czas, który powinniście wykorzystać także na zamówienie tortu oraz szczegółową rozmowę z cukiernikiem odnośnie wyglądu i wielkości ciasta, które jest uważane za...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Czas Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

Wideo na temat: magiczne ciasta
  • Magiczne święta Magdy Gessler

    Jak wyglądają Święta Bożego Narodzenia w domu Magdy Gessler? Dlaczego są dla niej trudnym okresem? O jakim prezencie marzy restauratorka? Gessler podzieliła się w "Dzień Dobry TVN" przepisami na świąteczne ciasta, śledzie i czerwony barszcz. Zdradziła również, co jest sekretem jej makowej strucli. Co postanowiła oddać na licytację WOŚP? (Źródło: Dzień Dobry TVN/ x news)