• Informacje na temat:

    magiczna kuchnia

Przepisy na temat: magiczna kuchnia
  • Magiczny świat rodzynek

    Zbiory winogron rozpoczynają się zwykle na przełomie sierpnia i września, to z nich pochodzą znane i niezwykle wartościowe, a jednocześnie smaczne rodzynki. Nie każdy wie, że zanim trafią do naszych rąk, dojrzewają w odległych zakątkach świata, a ich owoce skrywają cenne właściwości odżywcze.

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym domu w te najpiękniejsze święta.

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • Magiczna moc Prowansji

    "Prowansalski balsam na złamane serca" Bridget Asher to prosta historia. Jednak chłonąc ją trzeba wszystkimi zmysłami - czytając ją, otaczamy się kolorami, zapachami, smakami i dźwiękami.

  • Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania. Mówiąc o niej, zazwyczaj zapominamy jednak, że nie jest jednolita i na południu kraju wygląda zupełnie inaczej niż na północy. Jakie specjały charakteryzują poszczególne regiony Włoch?

  • Miłość od kuchni

    czyli pokrzywa, ananas, bataty i seks.

  • Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...

Artykuły na temat: magiczna kuchnia
  • Magiczne właściwości imbiru

    Niewiele produktów spożywczych ma tak wszechstronne i zbawienne dla naszego zdrowia działanie, jak imbir. To produkt znany we wschodniej kulturze od tysięcy lat, który z powodzeniem wszedł do polskich kuchni. Jak korzystać z jego magicznych właściwości?

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w...

  • "Magiczny" żółty proszek

    Wspomaga działanie mózgu, przyspiesza trawienie, działa antynowotworowo. A w dodatku dodaje smaku potrawom. Co to za cudo? Kurkuma!

  • Lubczyk powszechnie rośnie w naszych ogródkach. Cenimy go ze względu na wyjątkowy aromat oraz smak. Mniej osób wie o tym, że ma on również zaskakujące właściwości lecznicze. Fot. 123RF/Picsel Dla naszych babć lubczyk był ziołem magicznym - przyciągał miłość i wzbudzał pożądanie u partnera. Jednak nie był to jedyny powód, dla którego można było go znaleźć w niemal każdym gospodarstwie. Doświadczone gospodynie wiedziały, że mało która przyprawa tak dobrze podkreśla smak przygotowywanych...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...tygodnia mają precyzyjnie określone godziny posiłków i zawsze jedzą lunch o godzinie 13.00. Rozpoczynają sałatą, później przechodzą do dania głównego, serów i na koniec deseru.   Prostota  Kuchnia francuska zwykle kojarzy się z eleganckimi, wyrafinowanymi potrawami. I choć trudno kwestionować urok haute cuisine, niemniej smakowita jest francuska kuchnia regionalna, w prostym, rustykalnym wydaniu...

  • Czerwiec jest miesiącem magicznym. Noc świętego Jana jest najkrótsza w roku. W sobótkową noc rozpalano ogniska, w które rzucano pęki aromatycznych ziół. Warto właśnie teraz zbierać i suszyć zioła. Mają w sobie największą moc i zapach. Zbliżają się wakacje. Czas wyjazdów, wolności, słońca, dojrzałych soczystych warzyw i owoców. Podczas ciepłych, długich wieczorów chętnie grillujemy, jedząc przy tym sałatki i inne przystawki. W tym miesiącu mamy obfitość sezonowych warzyw.

  • Pałac Domaniowski - magiczne miejsce na Mazowszu

    ...i eleganckie wnętrza, wykwintna kuchnia oraz profesjonalna obsługa zapewniają niepowtarzalną atmosferę i spełniają oczekiwania najbardziej wymagających gości. Każda uroczystość przygotowywana jest...

  • Każda kuchnia byłaby taka gdyby powstawały w niej podobne pyszności jak u Tilianary. Na jej blog trafiłam przez zupełny przypadek... przez nieuwagę kliknęłam nie tam gdzie chciałam. Przypadki bywają czasem miłym zaskoczeniem :) Co ujmuje mnie w większości blogów, z którymi ostatnio mam szansę się zaznajamiać to, to że przypominają one dzieło literackie. Żeby nie być gołosłownym popatrzcie jak Tilianara opowiada o Babce imbirowej z bakaliami: "Płatki śniegu wpadające za kołnierz, tarzanie się...

  • Miłość w kuchni

    Chcesz poprawić relacje w związku lub dodać mu pikanterii? Gotuj ze swoim partnerem. To łączy!

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku...

Zdjęcia na temat: magiczna kuchnia
Wideo na temat: magiczna kuchnia
  • O magicznych właściwościach selera

    W zimowym okresie najwięcej właściwości odżywczych mają warzywa okopowe, między innymi seler. Dlaczego należy przechowywać je w ziemi? Jaki wpływ na rozmiar i smak ma uprawa ekologiczna? Szef kuchni Paweł Dołżonek, którego odwiedził podróżnik kulinarny Mikołaj Rey, przygotował w "Dzień Dobry TVN" risotto z selera.