• Informacje na temat:

    maczanka po krakowsku ewa wachowicz

Przepisy na temat: maczanka po krakowsku ewa wachowicz
Artykuły na temat: maczanka po krakowsku ewa wachowicz
  • Maczanka krakowska często nazywana jest prababką hamburgera. Skąd się wzięła i czemu jest niezwykłym przysmakiem? Fot. 123RF Jak mawiają starsi krakowianie - maczankę wymyślono, aby w jakiś sposób wykorzystać pieczeń i duże ilości sosu, które powstały z innych potraw. Gościła zarówno w stałym menu eleganckich restauracji, na czele ze słynnym lokalem Koscha i Wybirała na rogu Grodzkiej i Poselskiej, ale i w zwykłych barach. Maczanką zajadali się niezamożni studenci oraz dorożkarze. Była jadłem...

  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! wchodzi w drugą fazę – od 16 maja, internauci będą mogli wybrać wyjątkowy, najbardziej „krakowski”, przysmak kulinarny. Do wyboru będzie siedem nowych propozycji zgłoszonych przez internautów w pierwszym etapie konkursu oraz sześć przysmaków wybranych w zeszłorocznej edycji konkursu. Głosować będzie można na stronie www.krakow.pl do 1 czerwca (niedziela). Zwycięzców poznamy 4 czerwca (środa).W pierwszym etapie konkursu internauci przysyłali swoje...

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę, trochę mięsa i jaj,...

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...

  • Już po raz czwarty Winnica Srebrna Góra przygotowuje Krakowski Festiwal Młodego Wina. Tradycyjnie organizatorzy zachęcają do odwiedzenia gościnnych progów Starej Zajezdni na krakowskim Kazimierzu przy ulicy Wawrzyńca 12. Impreza odbędzie się 11 listopada, w dniu św. Marcina, patrona winiarzy. Fot. Marek Lasyk / materiały prasowe Gdy fermentacja młodego wina dobiegała końca, nadchodził czas pierwszej degustacji. Zwyczaj ten wiąże się ściśle z postacią św. Marcina, którego wspomnienie...

  • Serdecznie zapraszamy Państwa do uczestnictwa w 9. edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2014, który mamy zaszczyt wraz z portalem Interia.pl objąć patronatem medialnym. Akcja rozpoczyna się 2 stycznia 2014 roku, a trwać będzie do czasu ogłoszenia wyników Akcji podczas uroczystego Finału wręczenia nagród (II kwartał 2014).   Organizatorem Akcji jest Urząd Miasta Krakowa we współpracy z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Krakowskim Biurem Festiwalowym oraz Urzędem Marszałkowskim...

  • Serdecznie Państwa zapraszamy do udziału w 10. jubileuszowej edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2015.Patronat nad wydarzeniem objął Smaker.pl oraz portal Interia. Fot. 123RF Akcja rozpoczyna się 2 lutego 2015 roku, ogłoszenie wyników Akcji i wręczenia nagród odbędzie się podczas uroczystego Finału w czerwcu 2015 roku. Organizatorem Akcji jest Urząd Miasta Krakowa we współpracy z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Krakowskim Biurem Festiwalowym oraz Urzędem Marszałkowskim...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Z poprzednich tekstów dowiedzieliśmy się, że najczęściej pijanym piwem jest jasny lager. Piwo o dość neutralnym i jednolitym smaku, raczej mało zaskakujące i dostosowane do potrzeb przeciętnego konsumenta. Jeżeli jednak zamarzy się nam prawdziwa i odpowiedzialna piwna degustacja, a nie kolejne, banalne piątkowe wyjście na piwo, to warto poszukać ciekawszych gatunków. A tych, wbrew pozorom, nie brakuje. W Polsce działa pięć dużych grup piwowarskich, które zapełniają sklepowe półki piwami...