• Informacje na temat:

    maczane ciasto drozdzowe

Przepisy na temat: maczane ciasto drozdzowe
  • Racuchy drożdżowe z dżemem

    Składniki: pół kg mąki, opakowanie cukru waniliowego, pół kostki drożdży (5 dag), 2-3 szklanki mleka, słoik ulubionego dżemu, szczypta soli, o lej do smażenia, cukier puder do posypania. Sposób przygotowania: Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko (tyle, by ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż na naleśniki). Mieszaj...

  • najlepsze jakie jadlam;) goraca polecam;)

  • Racuszki piwne z jabłkami

    Składniki: Ciasto: 17 dag mąki pszennej szklanka mleka ½ szklanki jasnego piwa jajko 2 dag drożdży 2½ dag cukru pudru Nadzienie: 4-5 jabłek 3½ dag cukru pudru kieliszek rumu   Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z mlekiem, dodaj piwo, żółtko i drożdże rozprowadzone w łyżce...

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...

  • bardzo smaczne i proste

  • przepyszne, poszczegolne warstwy ciasta daja sie oddzielac, przepis nietypowy, ale warto sprobowac :)

  • pysznie smakuje do porannej lub popoludniowek kawki :)

  • slodkie, pyszne, dobre na koalcje lub sniadanie :)

  • Pyszne drozdzowki z makiem- najlepsze z ciepla herbata lub mlekiem :) Jesli chodzi o ksztalt, to ciasto mozna dowolnie zwinac, jednak propozycja przeze mnie podana (podpatrzona na stronie mojewypieki.com) tylko dodaje im uroku. Szczerze polecam.

Artykuły na temat: maczane ciasto drozdzowe
  • Domowe donaty z lukrem

    Przygotowanie Aby przygotować ciasto na pączki, wmieszaj cukier do ciepłego mleka w średniej misce, po czym dodaj drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną bąblować, 5-10 minut. Miksuj(...) przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 - 12 godzin (na całą noc). Następnego...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Pomysłowa pani domu

    ...przechowujemy na blasze, na której się piekło, bo staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy. 11. Tortu ze świeżymi owocami nie posypujemy cukrem, bo szybko wilgotnieje. 12. Jeżeli ciasto nie...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ulubione kluski

    ...ciasto wlewa się przez sitko lub lejek do wrzącej zupy, mleka lub na wodę. Kluseczki lane to bardzo pożywny i wartościowy dodatek do zup lub mleka dla małych dzieci. Można je podać na śniadanie lub kolację. • Kluski kładzione - także robi się je z mąki pszennej i jajka, ale ciasto powinno być bardziej gęste, dobrze wyrobione, by wtłoczyć do masy jak najwięcej powietrza (wtedy będą...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Łakocie pod lupą

    Nie same słodycze, ale ich nadmiar może być szkodliwy dla malucha. Radzimy, jak mądrze osłodzić życie szkraba.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...