• Informacje na temat:

    macie na hiszpańskie ciasto

Przepisy na temat: macie na hiszpańskie ciasto
  • Hiszpańskie ciasto z jabłkami

    ...zmieszać z proszkiem do pieczenia, łyżką cynamonu i łyżką kakao. Po łyżce dodawać do masy, delikatnie mieszając. Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (26 cm) wyrównać. Nałożyć...

  • miękkie, puszyste, po prostu idealne pączki na Tłusty Czwartek

  • Rosca de reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli

    Podawane w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki łacińskiej w dniu święta Trzech Króli ciasto przypomina kształtem koronę. Wewnątrz ukryta jest figurka porcelanowa symbolizująca dzieciątko Jezus nazywana muneca. Szczęśliwiec, który wylosuje figurkę, będzie organizatorem przyjęcia z okazji Matki Boskiej Gromnicznej.

  • Z ciasta parzonego, z lukrem cytrynowym. Moje ulubione.

  • Empanadas - pierogi z mięsem

    Z kuchni hiszpańskiej.

  • Smaczny pomysł na "Hiszpańskie ślimaczki"

  • Ryż z czterech stron świata

    Smakowite i sycące dania nie tylko dla amatorów kulinarnych podróży!

  • Przepis wart wypróbowania: "Hiszpańskie pączki"

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    .... Ciasto rozłóż w natłuszczonej blaszce i upiecz w piekarniku (180°C, ok. 10-15 min). Następnie ostudź i małą foremką wytnij z ciasta kółka. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Umyj owoce do dekoracji. Kremówkę ubij, dodaj twarożek, cukier puder i wymieszaj na gładki krem. Umieść go w szprycy i wyciskaj na krążki ciasta. Na kremie kładź plasterki kiwi, na nie ponownie wyciskaj krem, kładź ciasto i kiwi...

  • Szybkie i pyszne pączki. Zapraszam na bloga ! ;)

Artykuły na temat: macie na hiszpańskie ciasto
  • Nasiona chia. Czym tak naprawdę jest szałwia hiszpańska?

    ...dziennie. Zwrócono uwagę na to, że ważnym elementem ich diety są właśnie nasiona szałwii hiszpańskiej. Z czym to się je? Fani chia prześcigają się w pomysłach na ich wykorzystanie. Zadanie ułatwia im(...) się dla osób na dietach bezglutenowych. Po zmieleniu można je również dodać do mąki na ciasto lub chleb. Używa się też ich jako naturalnego zagęstnika do zup, sosów, skake’ów i popularnych szczególnie...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których koniecznie trzeba...

  • ...z tych miast w XIII i XIV wieku oraz Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję, wpływów hiszpańskich na polską kuchnię.   Historyczna tradycja   Początkowo hiszpańskie(...).   Hiszpańskie Oliwki w kuchni mistrza Jarosława Uścińskiego   Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki, jej wyjątkowy smak oraz nieograniczone możliwości zastosowania  w kuchni, urzekły...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasto z rabarbarem à la Tatin i o dyktaturze w dniu wyborow

    Ciasto wyjatkowo proste choc mi sie nie udalo wystarczajaco skaramelizowac rabarbaru a nie chcialam go trzymac dluzej na gazie by sie nie rozlecial na...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Kruche ciasteczka alfajores

    Słynne hiszpańskie ciastka.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ostre placuszki na śniadanie

    Najlepsza będzie tu hiszpańska kiełbasa chorizo – na ostro przyprawiona wędzoną papryką. Ale może być każda cienka kiełbasa.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...