• Informacje na temat:

    macie na hiszpańskie ciasto

Przepisy na temat: macie na hiszpańskie ciasto
  • Hiszpańskie ciasto z jabłkami

    ...zmieszać z proszkiem do pieczenia, łyżką cynamonu i łyżką kakao. Po łyżce dodawać do masy, delikatnie mieszając. Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (26 cm) wyrównać. Nałożyć...

  • miękkie, puszyste, po prostu idealne pączki na Tłusty Czwartek

  • Rosca de reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli

    Podawane w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki łacińskiej w dniu święta Trzech Króli ciasto przypomina kształtem koronę. Wewnątrz ukryta jest figurka porcelanowa symbolizująca dzieciątko Jezus nazywana muneca. Szczęśliwiec, który wylosuje figurkę, będzie organizatorem przyjęcia z okazji Matki Boskiej Gromnicznej.

  • Z ciasta parzonego, z lukrem cytrynowym. Moje ulubione.

  • Empanadas - pierogi z mięsem

    Z kuchni hiszpańskiej.

  • W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii również. Tłusty Czwartek ma swoje prawa i trzeba je szanować, więc dziś nie liczą się kalorie.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...i grzybami albo wypróbuj coś w klimacie fusion! Co powiesz na ciasto solidnie nadziane serem mozzarella oraz suszonymi pomidorami? Odrobina ekstrawagancji nigdy nie zaszkodzi! Jednym słowem - pierogowe(...)Pierogi zawojowały świat Polskie pierogi, rosyjskie pielmieni, chińskie jiaozi, gruzińskie chinkali, włoskie ravioli czy hiszpańskie empanadas - pierogi mają wiele imion. Choć różnią się...

  • Smaczny pomysł na "Hiszpańskie ślimaczki"

  • Ryż z czterech stron świata

    Smakowite i sycące dania nie tylko dla amatorów kulinarnych podróży!

  • Przepis wart wypróbowania: "Hiszpańskie pączki"

Artykuły na temat: macie na hiszpańskie ciasto
  • Nasiona chia. Czym tak naprawdę jest szałwia hiszpańska?

    ...dziennie. Zwrócono uwagę na to, że ważnym elementem ich diety są właśnie nasiona szałwii hiszpańskiej. Z czym to się je? Fani chia prześcigają się w pomysłach na ich wykorzystanie. Zadanie ułatwia im(...) się dla osób na dietach bezglutenowych. Po zmieleniu można je również dodać do mąki na ciasto lub chleb. Używa się też ich jako naturalnego zagęstnika do zup, sosów, skake’ów i popularnych szczególnie...

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • ...z tych miast w XIII i XIV wieku oraz Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję, wpływów hiszpańskich na polską kuchnię.   Historyczna tradycja   Początkowo hiszpańskie(...).   Hiszpańskie Oliwki w kuchni mistrza Jarosława Uścińskiego   Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki, jej wyjątkowy smak oraz nieograniczone możliwości zastosowania  w kuchni, urzekły...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...

  • Ciasto z rabarbarem à la Tatin i o dyktaturze w dniu wyborow

    Ciasto wyjatkowo proste choc mi sie nie udalo wystarczajaco skaramelizowac rabarbaru a nie chcialam go trzymac dluzej na gazie by sie nie rozlecial na...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Kruche ciasteczka alfajores

    Słynne hiszpańskie ciastka.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ostre placuszki na śniadanie

    Najlepsza będzie tu hiszpańska kiełbasa chorizo – na ostro przyprawiona wędzoną papryką. Ale może być każda cienka kiełbasa.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...