• Informacje na temat:

    macie brytfankę

Przepisy na temat: macie brytfankę
  • Składniki: 2 duże paczki krakersów (słonych); 1 litr mleka; 3/4 szkl. Cukru; 4 żółtka; 1 szkl. mąki; 3 cukry waniliowe; 1 kostka masła lub margaryny.

  • Domowy chlebek ze śliwką kalifornijską

    Śliwki kalifornijskie od blisko dwóch lat inspirują Polki swoją kulinarną wszechstronnością.

  • Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

  • Zapiekanka z grzybami

    Mięso umyj, pokrój, natrzyj solą, pieprzem, papryką i posiekanym czosnkiem.

  • ... ochota na coś innego ...

  • Zapiekanka z wołowiny według Marco Pierre White'a

    ..."Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. W brytfance rozgrzej tłuszcz i przesmaż 600 gramów pokrojonej w kawałki wołowiny. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dodaj do niego cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj łyżkę koncentratu oraz liść laurowy. Wsyp ok. 25 gramów mąki i wymieszaj. Dolej wodę i dodaj kostkę bulionową do duszonych mięs. Przykryj brytfankę i włóż do piekarnika na 2 godziny. Po...

  • Jeśli nie macie czasu na pieczenie świątecznych ciasteczek, a chcielibyście w te dni zjeść coś wyjątkowego, to ten przepis jest idealny. Pierniczki są bardzo aromatyczne i intensywne w smaku, na pewno wyjątkowe. Poza tym są bez glutenu, bez mąki, bez cukru czyli bez wszystkich zbędnych składników, za to z mnóstwem świątecznych smaków. Warto je zrobić, choćby na ostatnią chwilę :)

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    Zaskakujący przepis!

  • Bardzo proste w wykonaniu, wilgotne, zdrowe, kokosowe mufinki. Są na prawdę smaczne a ich wykonanie to zaledwie kilka minut. Z podanej porcji wyszło mi 6 dużych mufinek. Jeśli macie blaszkę na 12 szt trzeba podwoić składniki.Można zamiast mufinek zrobić ciasto w keksówce lecz wtedy radziłabym również podwoić składniki

Artykuły na temat: macie brytfankę
  • Czekoladowe risotto na mleku z pieczonym rabarbarem, morelami, brzoskwiniami i wanilią

    Nie macie pomysłu na pyszny bezglutenowy deser? Oto jeden z nich. Niezwykły!

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Kaczka pieczona w pikantnym sosie

    Jeśli kaczka jest bardzo tłusta, warto przed pieczeniem osączyć ją i wytrzeć z marynaty, po czym obsmażyć na suchej patelni, żeby wytopić jak najwięcej tłuszczu.

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Kurczak z winem

    W wersji klasycznej tego przepisu w roli głównej występuje... kogut. Warto się pokusić o przyrządzenie takiego dania – smak ma niezwykły! Koguta piecz dłużej: ok. 60-80 minut.

  • Karp nie musi być nudny! Wystarczy odrobina kreatywności, kilka składników, które sprawią, że na nowo pokochacie tę rybę. Dziękujemy bardzo za wszystkie przesłane zgłoszenia na konkurs. Podzieliliście się z nami niezwykłymi pomysłami na karpia: wędzonego, w postaci klopsików czy nawet w cieście francuskim i kapustą kiszoną. Zobaczcie, jakie przepisy nagrodziliśmy książkami Doroty Wellman i Karola Okrasy „Ryby super". Mgdalena podała przepis na karpia w czerwonym sosie: Składniki: - 1 karp...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...z listkami laurowymi i porem. Brytfankę wyłożyć plasterkami boczku. Na spodzie równomiernie rozłożyć kapustę, lekko docisnąć. Udka wyjąć z wywaru. Ułożyć na kapuście, posypać solą oraz pieprzem. Wstawić do...

  • Powiedz nam co jadasz w Tłusty Czwartek, w jakim województewie są najlepsze pączki i jak radzisz sobie po przedawkowaniu słodkości. Wypełnij ankietę! Ładowanie... Jak długo staliście dziś w kolejce po pączki? A może macie ochotę podarować wirtualnego pączka komuś bliskiemu? Nasz pączek dostępny jest od zaraz. Uwaga! Tylko dla ludzi z dużym poczuciem humoru

  • Wystrzałowy placek

    ..., plasterki brzoskwini, połówki śliwek, jeżyny) - cukier z cynamonem do posypania Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 175 stop. C. Natłuść brytfankę. Ubij masło z cukrem aż będzie puszyste. Ubij...

  • Weekend to idealny czas na pieczenie ciast. Macie ochotę na klasyczne wypieki, a może wolelibyście spróbować czegoś nowego? Mamy dla was kilka ciekawych propozycji. Już od samego patrzenia na te ciasta można zrobić się głodnym. Co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wyjątkowych zdolności cukierniczych. Wystarczą dobre chęci i trochę zapału. Który z tych przepisów wypróbujecie jako pierwszy?   1. Łaciata babka kawowo-waniliowa Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby...