• Informacje na temat:

    macie brytfankę

Przepisy na temat: macie brytfankę
  • Składniki: 2 duże paczki krakersów (słonych); 1 litr mleka; 3/4 szkl. Cukru; 4 żółtka; 1 szkl. mąki; 3 cukry waniliowe; 1 kostka masła lub margaryny.

  • Domowy chlebek ze śliwką kalifornijską

    Śliwki kalifornijskie od blisko dwóch lat inspirują Polki swoją kulinarną wszechstronnością.

  • Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

  • Zapiekanka z grzybami

    Mięso umyj, pokrój, natrzyj solą, pieprzem, papryką i posiekanym czosnkiem.

  • ... ochota na coś innego ...

  • Zapiekanka z wołowiny według Marco Pierre White'a

    ..."Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. W brytfance rozgrzej tłuszcz i przesmaż 600 gramów pokrojonej w kawałki wołowiny. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dodaj do niego cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj łyżkę koncentratu oraz liść laurowy. Wsyp ok. 25 gramów mąki i wymieszaj. Dolej wodę i dodaj kostkę bulionową do duszonych mięs. Przykryj brytfankę i włóż do piekarnika na 2 godziny. Po...

  • Jeśli nie macie czasu na pieczenie świątecznych ciasteczek, a chcielibyście w te dni zjeść coś wyjątkowego, to ten przepis jest idealny. Pierniczki są bardzo aromatyczne i intensywne w smaku, na pewno wyjątkowe. Poza tym są bez glutenu, bez mąki, bez cukru czyli bez wszystkich zbędnych składników, za to z mnóstwem świątecznych smaków. Warto je zrobić, choćby na ostatnią chwilę :)

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    Zaskakujący przepis!

  • Bardzo proste w wykonaniu, wilgotne, zdrowe, kokosowe mufinki. Są na prawdę smaczne a ich wykonanie to zaledwie kilka minut. Z podanej porcji wyszło mi 6 dużych mufinek. Jeśli macie blaszkę na 12 szt trzeba podwoić składniki.Można zamiast mufinek zrobić ciasto w keksówce lecz wtedy radziłabym również podwoić składniki

Artykuły na temat: macie brytfankę
  • Czekoladowe risotto na mleku z pieczonym rabarbarem, morelami, brzoskwiniami i wanilią

    Nie macie pomysłu na pyszny bezglutenowy deser? Oto jeden z nich. Niezwykły!

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Kaczka pieczona w pikantnym sosie

    Jeśli kaczka jest bardzo tłusta, warto przed pieczeniem osączyć ją i wytrzeć z marynaty, po czym obsmażyć na suchej patelni, żeby wytopić jak najwięcej tłuszczu.

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Kurczak z winem

    W wersji klasycznej tego przepisu w roli głównej występuje... kogut. Warto się pokusić o przyrządzenie takiego dania – smak ma niezwykły! Koguta piecz dłużej: ok. 60-80 minut.

  • Pączki na śniadanie? Czemu nie! Przepis Kuby na najważniejszy posiłek dnia jest przepyszny, zgadzacie się z nami? Pączki z piekarnika2 szklanki mąki1/3 szklanki cukru30 g drożdży1/3 szklanki mlekastarta skórka z pomarańczy1 łyżka masła2 jajapowidła śliwkowe do smakukilka łyżek kakao do smaku100 g cukru pudru Koszyczki owsiane3 banany100 g miodu płynnegoaromat migdałowy125 g płatków owsianych1 łyżka cynamonuszczypta soligęsty jogurt naturalny jogurt o smaku biszkoptowymowoce: maliny, borówki...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...z listkami laurowymi i porem. Brytfankę wyłożyć plasterkami boczku. Na spodzie równomiernie rozłożyć kapustę, lekko docisnąć. Udka wyjąć z wywaru. Ułożyć na kapuście, posypać solą oraz pieprzem. Wstawić do...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Wystrzałowy placek

    ..., plasterki brzoskwini, połówki śliwek, jeżyny) - cukier z cynamonem do posypania Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 175 stop. C. Natłuść brytfankę. Ubij masło z cukrem aż będzie puszyste. Ubij...

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...