• Informacje na temat:

    macerowanie

Przepisy na temat: macerowanie
  • Risotto z grzybami

    Szybkie danie dla zabieganych

  • Jesienią trzeba sobie radzić i jak nachodzi mnie ochota na grillowane mięsko... wyciągam patelnię grillową i mam... chociaż namiastkę lata...

  • Wietnamskie kotleciki wieprzowe z makaronem ryżowym

    Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: wietnamska. Liczba porcji: 4-6. Czas przygotowania: 1 godzina (+ czas gotowania). Poziom trudności: łatwy.

  • Wypróbowany przepis na "Azjatyckie szaszłyki w orzechowej posypce"

  • Polski trunek - nalewka

    Wcale nie wódka jest najbardziej tradycyjnym trunkiem w Polsce. Kulinarną historię mają przede wszystkim owocowe nalewki.

  • Na 11 listopada wykorzystuję z gęsi nogi i filet z piersi. Najpierw skórę na piersi nacinam tworząc krateczkę ,a na nogach parę razy ale tylko wzdłóż.Mięso obficie nacieram majerankiem i estragonem zalewam czerwonym wytrawnym winem i do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu porcje z gęsiny nacieram solą i pieprzem i odstawiam na 2 godziny. Po upływie 2 godzin piersi i nogi obsmażam na suchej patelni najpierw stroną ze skórką 6 min a z drugiej strony 4 minuty.Obsmażone kawałki...

  • Owocowe nalewki – leczą i są pyszne

    Alkohol pełni w nich rolę środka transportu dla leczniczych substancji ukrytych w dojrzałych owocach.

  • Przepis na soczyste żeberka z piekarnika. Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Zwłaszcza, gdy serwowane są pyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą. Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować się przynajmniej przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko wyjątkowy smak mięsa, ale jest ono także niezwykle kruche i delikatne. Żeberka po myśliwsku...

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    W każdej kuchni narodowej znajdziemy potrawy kontrowersyjne, dla większości mało apetyczne i odrzucające. Nie wszyscy Polacy są gotowi ze smakiem zajadać się czerniną czy flaczkami, nie każdego Niemca ucieszy tradycyjny knipp, czyli kasza owsiana z mięsem mielonym. Są jednak dania powszechnie uważane za (delikatnie mówiąc) problematyczne i wymagające od degustatora sporej odwagi. Poniżej prezentujemy pięć potraw od lat budzących przerażenie turystów i ekscytację miłośników kuchni.

  • przepis mojej koleżanki Janiny, idealny i dla mnie sentymentalny smak

Artykuły na temat: macerowanie
  • 5 rzeczy, których nie wiesz o winie

    ...1. Białe, czerwone, różowe i... pomarańczowe   Choć w sklepach najczęściej widzimy trzy rodzaje win: białe, czerwone i różowe to na tym paleta win się nie kończy. Wina pomarańczowe nie są produkowane z pomarańczy, ale z białych winogron. Uzyskuje się je poprzez  dłuższe macerowanie skórek  w kontakcie z moszczem- trwa ono od kilku tygodni do roku. Chociaż na półkach sklepowych...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree

    ...: 2 Czas: przygotowane 90 min, macerowanie - min. 6 godzin...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Wszystko o przyrządzaniu grilla

    Mięso do grillowania kroję na mniejsze kawałki, dzięki temu równomiernie się upiecze wewnątrz i na zewnątrz.

  • Kołocz to regionalny śląski wypiek. Od staropolskiego kołacza odróżnia go prostokątny kształt oraz posypka. Zobacz, jak łatwo przygotować to drożdżowe ciasto w domu. Ciasto drożdżowe115 g mleka 12 g świeżych drożdży335 g mąki typ 50050 g masła 80 g jaj10 g żółtka35 g cukru1,35 g drobnej soli morskiejświeżo starta skórka z 1 pomarańczy białko do smarowania ciastabułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Zrobić zaczyn drożdżowy z mleka, drożdży i łyżki mąki. Odstawić na 10-15...

  • Letnie nowości dla koneserów kawy w COSTA COFFEE

    Kawa jest najbardziej popularnym napojem na Ziemi. Może być serwowana na ciepło lub zimno w zależności od gustu czy pory roku. Sekret jej smaku tkwi jednak przede wszystkim w starannie dobranej mieszance ziaren, czasie ich wypalania i perfekcyjnej metodzie parzenia. Każda kawa podawana w kawiarniach COSTA COFFEE spełnia te trzy restrykcyjne warunki jakościowe. Tego lata dla koneserów kawy COSTA COFFEE przygotowała prawdziwe rarytasy – czarną, esencjonalną podawaną na kostkach lodu Cold Brew...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie odcedza się skórki...

  • autorski przepis na potrawę

    Danie proste do przygotowania, bardzo smaczne dla wszystkich którzy uwielbiają śledzika. Smacznego

  • Moda na samodzielne produkowanie piwa dotarła także do Polski. Nasi rodacy uwielbiają ten trunek, dlatego wielu z nich decyduje się spróbować swoich sił w roli browarnika. Sekrety domowej produkcji piwa zdradza nam Mirosław Robak - główny piwowar w krakowskiej Starej Zajezdni. Są dwa sposoby na uwarzenie własnego piwa w domu. Pierwszym jest zrobienie go ze słodu (zgodnie ze starą sztuką piwowarstwa), natomiast drugim przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu. Warzenie piwa ze słodu daje nam pełne...

Zdjęcia na temat: macerowanie