• Informacje na temat:

    macerować krolika

Przepisy na temat: macerować krolika
Artykuły na temat: macerować krolika
  • Z królika można przyrządzić nie tylko pasztet. Przekonaj się sam i zobacz kolejną grillową propozycję Pascala, niecodzienną ale wartą wypróbowania. Do przygotowania szaszłyków z królika potrzebne będą: - comber z królika (comber to najdelikatniejsza część tuszy z królika) - pomidory koktajlowe - szparagi - liście sałaty Marynata: - posiekana szałwia - czosnek - oliwa - sok z cytryny - skórka z cytryny

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Żaroodporna brytfanna do pieczenia wykonana jest z opatentowanego szkła Termisil, które wykazuje się wysoką odpornością termiczną (od -50 do +500°C). Oznacza to, że naczynie możesz włożyć zarówno do zamrażalki, jak i piekarnika, czy mikrofali. Jest to duże udogodnienie, szczególnie w święta, w czasie, gdy najczęściej brakuje nam czasu. Jej forma znakomicie sprawdzi się do pieczenia smakowitych potraw, takich jak tarty, quiche, ciasta marchewkowe, wytrwane pasztety np. z królika, czy gęsi....

  • Rajmund Królik - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem,że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają...

  • Zdarza, że zostają nam resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić, bo nikt nie ma na nie już ochoty, a szkoda je wyrzucać. Czy dawanie ich domowym zwierzętom to dobry pomysł? Czy pies czy kot może bezpiecznie jeść z naszych talerzy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Co z resztkami po obiedzie? Możemy zrobić z nich różne jednogarnkowe potrawy. Najpopularniejszy jest bigos, do którego może trafić praktycznie wszystko. Różne wędliny będą świetnie smakować, a i resztki zostaną zjedzone. Z warzyw można...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie odcedza się skórki...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o wielkim sukcesie kulinarnym, lub spektakularnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią przyprawy. Te występują pod postacią zmielonych na proszek...

  • W naszych sercach ciągle lato, ale za oknami, na talerzach i w najnowszym wydaniu magazynu PYSZNE już coraz bardziej jesiennie. Na pierwszy ogień wzięliśmy ziemniaki, z których jesteśmy dumni, jak Włosi z oliwek. Pieczemy je w ognisku, smażymy na patelni, gotujemy, trzemy na tarce, doprawiamy z pasją. Po deszczu idziemy na grzyby, a potem znowu pichcimy na potęgę: pizza, tagliatelle, zupa - wszystko okupione niemałym, choć przyjemnym wysiłkiem w postaci porannych wędrówek po lesie. Gdy dopada...

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...