• Informacje na temat:

    maca żytnia razowa

Przepisy na temat: maca żytnia razowa
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Lekkie, orzeźwiające, smaczne i zdrowe :) Przepis z ugotuj.to, dodałam swoje uwagi co do ilości i troszkę pozmieniłam. http://vanillateaspoon.blox.pl/html

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej

  • 3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy

  • Szybkie w przygotowaniu placuszki niezbyt słodkie. Nie wyglądają pięknie, ale dobrze smakują :)

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...do wypieków mąki pszennej to źródło wartościowych składników mineralnych, m. in. manganu, żelaza czy cynku, a także witamin, np. B1 i PP. Również mąka żytnia zawiera mangan i cynk, jest w niej z kolei(...) naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Typ 1850 - to mąka graham do wypieku pieczywa. Typ 2000 - to z kolei mąka razowa do wypieku pieczywa. Kulinarny sukces zapewni nam wybór właściwego do...

  • Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    ...żytnia np. owsianej, kukurydzianej, gryczanej czy jęczmiennej, sprawdź w składzie, czy nie zawiera też stabilizatorów. Chleb pszenny Powinien mieć kolor szarawy, nie biały. Zbyt biały kolor(...), ciemniejszy niż pszenny, ale jaśniejszy niż żytni. Wypiekany jest z mąki pszennej i żytniej lub pytlowej (pszenno-żytnia typ 720). Proporcje mąki żytniej i pszennej mogą być różne (od tego zależy kolor chleba...

  • Smaczna fit tarta z aromatycznymi gruszkami. Polecam :)

Artykuły na temat: maca żytnia razowa
  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    ...zwarte wnętrze (nie ma w nim dużych dziur).  Skład dobrego pieczywa jest krótki: mąka razowa, woda, sól i drożdże albo zakwas (unikaj chleba z kilkunastoma składnikami). Przepis na zakwas i zdrowy razowiec Zakwas warto zrobić samemu. Powstaje w wyniku fermentacji mlekowej ciasta zrobionego z mąki żytniej i wody. - mąka żytnia razowa (400 g) - woda - słoik (np. 900 ml) Dzień 1 godz. 9:00

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Chleb razowy ze słonecznikiem

    Aromatyczny, smaczny i zdrowy, bo bez ulepszaczy.

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    ...powstaje z mąki pszennej grubo mielonej (bardziej oczyszczonej niż mąka razowa) i drożdży. Ma więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż kajzerka czy bagietka. Grahamkę wybierz przy...

  • Wiele osób na diecie bezglutenowej zastanawia się, w jaki sposób zastąpić mąkę pszenną. Oto kilka produktów, które bez obaw możecie włączyć do swojej diety. Mąka pszenna, mąka żytnia jasna, ciemna, razowa, mąka kukurydziana czy też mąka orkiszowa, to jedne z najbardziej znanych gatunków mąki. Jednakże potencjał tego produktu sięga dużo dalej, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że stale rośnie zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe i te niezawierające gliadyny. Przedstawiamy wam...

  • Jak wyhodować zakwas

    To łatwe – wystarczy mąka, najlepiej żytnia (o wyższym typie np. razowa) i woda.

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Apetyt na pełne ziarna

    Choć białe bułeczki są pyszne, to dla zdrowia i figury o wiele lepsze są te z pełnoziarnistej mąki. Oto, dlaczego!

  • Mąka to jeden z najczęściej używanych przez nas produktów kuchennych, który wykorzystuje się niemal w każdym regionie świata. Co warto wiedzieć na jej temat? Fot. 123RF/Picsel Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Niestety, wiedza na temat mąki zazwyczaj bywa ograniczona, a wiele kwestii z nią związanych stanowi dla nas nie lada zagadkę. Jak je dzielimy? Co...