• Informacje na temat:

    maca zydowska przepis

Przepisy na temat: maca zydowska przepis
Artykuły na temat: maca zydowska przepis
  • Baerewecke czyli adwentowe chlebki z Alzacji

    ...  W smaku przypominają nasz wigilijny kompot z suszu tyle, że mają stałą konsystencję. Zachwyciłam się tym przepisem Christopha Felder’a jednego z najsłynniejszych...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Fuczki, mace braj i uszy słonia: Jajko niejedno ma imię

    ...: - Fuczki zawsze wszystkim wychodzą. To najprostszy z przepisów. ZP: - Jajo, mąka, dobra kiszona kapusta, odciśnięta, może być pokrojona, albo i nie, kminek albo cząber i trochę wody albo mleka(...) i konfiturą. A rzecz polega na tym, że namoczona maca służy niejako za mąkę, czyli to, co jest podstawą tego omleta, spoiwem jest jajko, a co się do nich doda to tylko kwestia wyobraźni: ser, oliwki...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Lepiej późno niż później

    ..., odrobina koniaku z kawą. Proszę się częstować. Mistrzostwo świata! - Czasem robię go na prezent, ale tym razem zrobiłam dla siebie. Tort z historią? Skąd przepis? - Z domu rodzinnego. Robiła go moja mama, a wcześniej babcia. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. Mama słynęła z deserów, przygotowywała wspaniałe wypieki. Lubiłam jej pomagać, ubijałam pianę, podpatrywałam ją - pieczenie...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Bóg i dziewczyna

    .... Potem odprowadza dzieci do szkoły. Po drodze spotyka sąsiadkę, która często prosi ją o przepis na arabskie jedzenie. Małgorzata mówi, jak zrobić pakistańskie curry. "Dzięki. Jesteś lepsza niż Nigella...

  • Jesteś łasuchem i uwielbiasz domowe wypieki? Nie masz pomysłu jak zagospodarowac czas w długie zimowe wieczory?To jest własnie konkurs dla Ciebie!! Wystarczy, że 1. Zarejestrujesz się w Serwisie Smaker 2. Umieścisz przepis na pyszne ciasto lub ciateczka wraz ze zdjęciem 3. Prześlesz link do przepisu oraz swojego Nika na adres smaker@firma.interia.pl a będziesz miał szansę na wygranie atrakcyjnych nagród w postaci gadżetów Interia.pl i zestawu kisiążek ufundowanych przez wydawnictwo KDC...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na miodownik. Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,9 dag margaryny 1 szklanka cukru 3 jaja 1½ łyżeczki sody 3 łyżki miodu   Masa śmietanowa ze śliwkami ½ kg śliwek węgierek 1 szczypta cynamonu 1 szczypta kardamonu 2-3 łyżki miodu (zależy od kwaśności śliwek) opcjonalnie dłuższe smażenie lub dodanie ½ łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody (do rozpuszczenia mąki) 400 ml śmietany 30% 2 serki mascarpone 2-3...

  • Po kontuzji kręgosłupa nikt nie wierzył, że może wrócić do formy. Od kiedy biega i zdrowo się odżywia, nie ma żadnych kontuzji. Zdobyła już Koronę Maratonów, propaguje zdrowy styl życia i biegnie dalej… „Zawsze myślałam, że bieganie nie jest dla mnie. Że w ogóle nie jest dla zwykłych ludzi. Kojarzyło mi się raczej z czymś nudnym, nielubianym i odstręczającym. W dzieciństwie największym koszmarem wszelkich obozów sportowych, w których brałam udział, były poranne albo wieczorne przebieżki. Tchu...