• Informacje na temat:

    maca z mąki żytniej

Przepisy na temat: maca z mąki żytniej
  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...wypieku. Do przyrządzenia zakwasu potrzebujemy naprawdę niewiele: 1-2 łyżki mąki żytniej, pytlowej typ 720, 1-2 łyżki mąki żytniej typ 2000 bardzo grubo mielonej i trochę wody. Wszystkie składniki(...) obaw możemy podjąć próbę zrobienia pierwszego, własnego, domowego chleba. Do przyrządzenia ciasta będziemy potrzebować wysokiej jakości mąk: 0,5 kg mąki pszennej chlebowej, 0,25 kg mąki żytniej typ...

  • Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej

  • Pikantna tarta na żytnim spodzie

    Sposób przygotowania 1. Obie mąki przesiej na stolnicę. Dolej wodę. Dodaj sól, jajka oraz posiekane masło. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodów kina ok. 30 minut. Białe i czerwone cebule obierz, pokrój w plasterki, trochę odłóż do dekoracji. Dymki i chili oczyść, posiekaj.Suszone pomidory potnij w paseczki, a oliwki w cienkie plasterki.  2. Przygotowane składniki...

  • Wspaniała przekąska na towarzyskie spotkanie.

  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    ...przemiału. Oznacza to, że w procesie produkcji ziarno nie zostało pozbawione łuski, tylko zmielone w całości. Mąki białe zawierają głownie skrobię, otrzymywane są z oczyszczonego ziarna. W czasach(...). Takie produkty dłużej zachowują świeżość i świetnie smakują. Dobrze jest również zaopatrzyć się w mąkę z pełnego przemiału i zacząć stosować ją w kuchni. Początkowo można dodawać ją do mąki białej, na...

  • Szybkie w przygotowaniu placuszki niezbyt słodkie. Nie wyglądają pięknie, ale dobrze smakują :)

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki...

  • Wypróbowany przepis na "Naleśniki z mąki żytniej razowej"

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • Pierogi ruskie w wersji dla osób preferujących zdrową kuchnię. Zapewniam, że pierogi z mąki żytniej są równie smaczne jak z pszennej. Zachęcam do wypróbowania:)

Artykuły na temat: maca z mąki żytniej
  • Staropolski żur z kiełbasą

    Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • 3 kroki do...

    ......użycia do wypieków odpowiedniego rodzaju mąki.

  • Tym wypiekiem Daniel podbił serca jurorów. Gwarantujemy, że wam także przypadnie do gustu. Fot. materiały partnera Ciasto kruche: 400 g mąki krupczatki 100 g cukru 200 g zimnego masła 6 łyżek zimnej wody 2 żółtka Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek Golden Delicious 150 g cukru brązowego ¼ łyżeczki kardamonu mielonego sok z ½ cytryny 200 ml wódki żytniej z trawą żubrową   Kruszonka: 80 g masła 110 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 100 g mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: 200...

  • Jak wyhodować zakwas

    Garść mąki (ok 10 dag), mieszamy z letnią wodą (ok. 38°C) np. w słoju, aby powstała gęsta masa jak na racuchy. Stawiamy w cieple (w temp. 25°C, np. w pobliżu grzejnika). Codziennie przez 5 dni dodajemy do masy garść mąki i trochę wody, do uzyskania wyjściowej „racuchowej” konsystencji. Co 12 godz. masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Piątego dnia zakwasu używamy do upieczenia pierwszego...

  • Omlet z wędzonym łosiem, kasza jaglana, domowy chleb i ser - takimi rarytasami chętnie ugościlibyście Audrey Hepburn. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Wybór zwycięzców nie był łatwy, ale nagrody postanowiliśmy przyznać: Pani Katarzynie: "Śniadanie, które otrzymała by Audrey w mojej kuchni to: - wiejskie jajka na miękko z odrobiną swojskiego masła i solą;- świeży wypieczony dzień wcześniej chleb z mąki orkiszowej i żytniej;- biały ser domowej roboty z nowalijkami; -...

  • Apetyt na pełne ziarna

    Choć białe bułeczki są pyszne, to dla zdrowia i figury o wiele lepsze są te z pełnoziarnistej mąki. Oto, dlaczego!

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • Jedz na zdrowie - dieta zasadotwórcza

    Jeśli masz problem z trawieniem, stawami, chorujesz na nowotwór, rozważ zwiększenie w jadłospisie ilości produktów alkalizujących. Dzięki temu możesz uzyskać poprawę samopoczucia. Ogranicz mięso i wędliny, produkty z białej mąki, a także zakwaszające organizm, cukier, sól, kawę, czarną herbatę.

  • Wilgotne i mocno czekoladowe – takie jest prawdziwe brownie, a jeśli dodamy do niego wiśnie otrzymamy uzależniająco pyszne ciasto, które jest najlepszym przykładem tego, że liczy się wnętrze a nie wygląd zewnętrzny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy głoszą, że po trzech dniach jest najlepsze ale kto mógłby się tak długo powstrzymywać? Składniki:...

Wideo na temat: maca z mąki żytniej
  • Ile kalorii mają pierogi?

    Aleksandra Kubacka wyjaśniła w "Studiu Active" ile kalorii mają pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie i kluski śląskie. - Wszystkie te potrawy możemy wzbogacić dzięki zamianie mąki na mąkę żytnią, pełnoziarnistą lub mąkę z amarantusa - powiedziała dietetyk. (Studio Active/TVN Meteo Active/x-news)