• Informacje na temat:

    maca z ciasta

Przepisy na temat: maca z ciasta
  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...obaw możemy podjąć próbę zrobienia pierwszego, własnego, domowego chleba. Do przyrządzenia ciasta będziemy potrzebować wysokiej jakości mąk: 0,5 kg mąki pszennej chlebowej, 0,25 kg mąki żytniej typ(...) też ziarna uprażyć, co zmieni smak pieczywa, oczywiście na jego korzyść. Przed wyrabianiem ciasta, zakwas należy wyjąć z lodówki na około godzinę, aby się ogrzał, następnie rozmieszać podaną ilość w 900

  • Pyszne ciasto z mąki kukurydzianej, na pewno zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Ma piękny żółty kolor. Polecam :)

  • Ciasto z wkładką

    Sposób przygotowania 1. Szparagi ugotuj. Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Jajka roztrzep z oliwą, mlekiem i musztardą, dodaj do mąki, zmiksuj, dopraw do smaku.  2. Paprykę pokrój w paski, razem ze szparagami, posiekanym szczypiorkiem i bazylią dodaj do ciasta, wymieszaj. Formę natłuść, wlej ciasto, posyp serem. Wstaw do nagrzanego do temp. 170°C piekarnika, piecz ok. 40

  • Pyszny deser bez grama mąki pszennej

  • Wielkanocny mazurek bez mąki pszennej

    Sposób przygotowania Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.  Do zagotowanego mleka kokosowego dodajemy masło orzechowe, ksylitol i sól, całość gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną  masę przekładamy na upieczone ciasto, mazurka dekorujemy ulubionymi...

  • Stęskniłam się za pieczonym w domu chlebem, więc dziś upiekłam właśnie taki - z mąki pełnoziarnistej, pyszny i syty.

  • Marchewkowo-migdałowy torcik bez mąki

    ...gładko (jeśli lubisz, możesz dodać do niego zmielone orzechy, bezglutenowy mak mielony itp). Kremem przełóż blaty ciasta. Wierzch udekoruj wg uznania, np. posiekanymi migdałami.

  • Zbliża się magiczny czas świąt. Pora zacząć piec ciasteczka pod choinkę. Te zamknięte w szczelnym pojemniczku doczekają. No może, nie doczekają :) gdy będę w zasięgu wzroku :)

  • Ciasto marchewkowe

    Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce z drobnymi oczkami.

  • Smaczne śniadanko :) Przepraszam za marną jakość zdjęć ale aparat odmówił posłuszeństwa, a te robiłam telefonem :D Mimo to chcę te placuszki wam polecić bo są smaczne, puszyste, białe (chociaż na zdjęciach tego nie widać) z dodatkiem bitej śmietany mniam.

Artykuły na temat: maca z ciasta
  • Gofry bez mąki

    ...sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta, delikatnie je napowietrzając. Piec gofry w mocno nagrzanej tortownicy po 5 minut na największej mocy. Moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Ciasto chmurka

    ...°C. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder.  Gdy piana będzie gęsta, wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj łyżką. Drugim kawałkiem ciasta wylep dno foremki, posyp(...) kandyzowane owoce, wymieszaj. Na pierwszy kawałek ciasta wyłóż masę śmietanową, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 20/2016 Świat i Ludzie...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Ciasta czekoladowe

    Ciemne, bogate i pyszne, ciasta czekoladowe są wśród najbardziej kuszących deserów. Czy to proste ciasto pieczone na blasze, czy warstwowy tort z malinami - znajdzie się ciasto czekoladowe dla każdego i na każdą okazję. Proponujemy ciasta, które łatwo przygotować, ale którym trudno się oprzeć.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Ciasto ziemniaczane

    Zaskocz rodzinę tym daniem.

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Ciasto serowe z jagodami

    ...przelej do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. 200 g jagód wymieszaj z pozostałą mąką pszenną. Przez środek ciasta zrób wgłębienie łyżeczką. Włóż w nie jagody. Piecz 50-60 min w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, wystudź. Schłodzone białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo wsypując pozostały cukier. Pianę wyłóż na wierzch ciasta. Posyp pozostałymi jagodami...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

Wideo na temat: maca z ciasta
  • Błyskawiczne ciasto z kuchenki mikrofalowej

    Jak z prostych składników upiec błyskawiczne ciasto w kuchence mikrofalowej? Do przygotowania jednej dużej porcji potrzebujesz: 6 łyżek mąki, szczypty proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, 5 łyżek masy krówkowej, 4 łyżki rozpuszczonego masła, 7 łyżek kawy i garść orzechów włoskich. Po 2 minutach z kuchenki mikrofalowej wyjmujesz prawdziwe ciasto. Idealne rozwiązanie na zaspokojenie głodu na słodycze. Smacznego!

  • Ciasto z pianką i malinami

    Składniki na formę 26×12 cm: Na kruche ciasto: ~ 2,5 szklanki mąki pszennej ~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~ 3 łyżki cukru pudru ~ 5 żółtek ~ 250 g zimnego masła Na piankę: ~ 5 białek ~ 1/2 szklanki oleju ~ 1 szklanka cukru ~ 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ~ 450 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone) ~ cukier puder do oprószenia

  • Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i Salomei

    Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Składniki: 1 kg sera białego; 1 budyń śmietankowy; 1 szklanka cukru pudru; 20 dag masła; 1 cukier waniliowy; starta skórka z 1 cytryny; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 10 dag rodzynek; 2 łyżki mąki; 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 8 jaj. Przygotowanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa...