• Informacje na temat:

    maca pieczywo

Przepisy na temat: maca pieczywo
  • Portugalczycy gustują w smakowym pieczywie

    ...morskich, który nie posiada soli. Innym oryginalnym produktem jest pieczywo z mąki z małży. Eksperci wskazują także, iż od kilkunastu miesięcy nasila się w Portugalii moda na piekarnie oferujące poza...

  • pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))

  • Wiosenne pieczywo obrzędowe

    Gdy tylko rozpoczynał się cykl wiosenny, którego początek wyznaczało święto Zwiastowania Najświętszej Marii Panny, podlaskie gospodynie, wypiekały w swoich piecach obrzędowe pieczywo - piszą(...) wiosennym pieczywem obrzędowym były tzw. kozy prostyńskie. Ciesielski pisze, że jest to pieczywo odpustowe. Robiono je z pszennej mąki, a po ukształtowaniu z wałka nacinanego nożem wrzucano do...

  • Ten wypiek idealnie nadaje się jako dodatek do zupy krem lub też do jedzenia bez żadnych dodatków ;)

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Smak i aromat czosnku, idealna zakąska do piwa:)

  • Sekrety śląskiej kuchni: knedle i kotlety z czerstwego pieczywa

    Śląska kuchnia nie kończy się na roladzie z kluskami - udowadniają mieszkańcy Rudy Śląskiej, dzieląc się przepisami w lokalnym konkursie. Najnowsza propozycja to knedle i kotlety z czerstwego pieczywa.

  • Przepis wart wypróbowania: "Domowe pieczywo z ziołowym serkiem"

  • Chleb z nasion bez mąki

    Najzdrowsze pieczywo dla dbających o linię...

  • Wypróbowany przepis na "Pieczywo wieloziarniste z kurczakiem"

Artykuły na temat: maca pieczywo
  • Cała prawda o pieczywie

    Pieczywo - podstawowy składnik codziennego menu w wielu gospodarstwach domowych. W kulturze pojawiał się od czasów pradawnych, przez starożytny Egipt aż do dziś. Wiele narodów ma swoje własne charakterystyczne rodzaje pieczywa, np. turecka pita, hinduski nan czy znana powszechnie francuska bagietka. Polska od wieków słynęła z dobrego chleba. Czy tak jest nadal? Niestety już nie.

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Pieczywo dla zdrowia

    ...chleb nie rozpada się, łatwo się kroi, jego charakterystyczną cechą jest sprężystość (po naciśnięciu palcem wraca do dawnej postaci). Żytnie pieczywo na zakwasie zachowuje świeżość przez kilka dni(...), z dodatkiem jęczmiennej i pszennej typu graham. Takie pieczywo ma niski indeks glikemiczny (IG), co jest niezwykle istotne dla diabetyków. Jest trawione wolniej niż zwykły chleb z białej mąki, dzięki...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Zielone pieczywo z witaminami

    Polskie, tradycyjne pieczywo może być urozmaicone tak, by i smak i jego właściwości odżywcze były jeszcze bogatsze. Przykładem mogą być bułki ze szpinakiem, które zawierają aż 20 procent prozdrowotnej zieleniny i łatwo przyrządzić je samemu, w domu.

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Cała prawda o puddingu

    Klasyczne angielskie puddingi przygotowuje się najczęściej z mleka, jajek, masła, mąki, proszku do pieczenia, ryżu, kaszy albo bułek, pieczywa tostowego, chleba.

  • Wielu z nas chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, wiele sklepów oferuje nam produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym kosztem. Chociaż współcześnie...

  • Czy dzisiaj chleb jest gorszej jakości?

    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane, pszenno-żytnie. Piekarnie...

Wideo na temat: maca pieczywo
  • Jaka mąka do jakiego wypieku? Mikołaj Rey na tropie

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

  • Jaka mąka do jakiego wypieku?

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

  • Przepis na gulasz z ciecierzycą

    Cieciorka to wyjątkowe "groszki", które były już w starożytnych jadłospisach! Wyglądem i smakiem cieciorka przypomina groch, świetnie nadaje się na przygotowanie past do kanapek czy mąki do wypieku niewielkiego pieczywa. Ciecierzyca, znana też jako "groch włoski" czy "cieciorka", może być również genialną bazą do przygotowania ciepłych potraw! Tym razem przygotowaliśmy dla was przepis na gulasz z ciecierzycy. Zobaczcie, jakie to proste!