• Informacje na temat:

    maca pieczywo

Przepisy na temat: maca pieczywo
  • Portugalczycy gustują w smakowym pieczywie

    ...morskich, który nie posiada soli. Innym oryginalnym produktem jest pieczywo z mąki z małży. Eksperci wskazują także, iż od kilkunastu miesięcy nasila się w Portugalii moda na piekarnie oferujące poza...

  • pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))

  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    Pieczywo to jeden z najpopularniejszych składników w codziennym jadłospisie Polaków. 70% konsumentów deklaruje, iż codziennie lub prawie codziennie kupuje produkty z tej kategorii. Jednak jej spożycie spada, co spowodowane jest przede wszystkim pojawiającymi się wokół pieczywa mitami. Tymczasem, jak podkreśla ekspert, jest to wartościowy składnik diety – źródło niezbędnej do prawidłowego...

  • Ten wypiek idealnie nadaje się jako dodatek do zupy krem lub też do jedzenia bez żadnych dodatków ;)

  • Podpłomyki - na ratunek, gdy zabraknie ci pieczywa

    Nie ma to jak świeże pieczywo na śniadanie - gorzej, kiedy naprawdę go zabraknie. Jeśli nie chcesz specjalnie iść do piekarni, zrób podpłomyki. Te w różowej wersji z pewnością skradną serca i podbiją kubki smakowe amatorów bułek czy chleba.

  • Smak i aromat czosnku, idealna zakąska do piwa:)

  • Wiosenne pieczywo obrzędowe

    Gdy tylko rozpoczynał się cykl wiosenny, którego początek wyznaczało święto Zwiastowania Najświętszej Marii Panny, podlaskie gospodynie, wypiekały w swoich piecach obrzędowe pieczywo - piszą(...) wiosennym pieczywem obrzędowym były tzw. kozy prostyńskie. Ciesielski pisze, że jest to pieczywo odpustowe. Robiono je z pszennej mąki, a po ukształtowaniu z wałka nacinanego nożem wrzucano do...

  • Przepis wart wypróbowania: "Domowe pieczywo z ziołowym serkiem"

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Lubię takie potrawy, które mogą stanowić samodzielny posiłek, bo przeważnie szybko się je robi, zawierają składniki dostępne od ręki w lodówce czy spiżarni i nadają się do spożycia zarówno na gorąco, jak i w temperaturze pokojowej. Za sprawą tego wypieku mogę Was zaprosić w podróż do krajów śródziemnomorskich, gdzie w gajach oliwnych owoce są na wyciągnięcie dłoni, a warzywa pachną słońcem i morzem.

Artykuły na temat: maca pieczywo
  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    Pieczywo to jeden z najpopularniejszych składników w codziennym jadłospisie Polaków. 70% konsumentów deklaruje, iż codziennie lub prawie codziennie kupuje produkty z tej kategorii. Jednak jej spożycie spada, co spowodowane jest przede wszystkim pojawiającymi się wokół pieczywa mitami. Tymczasem, jak podkreśla ekspert, jest to wartościowy składnik diety – źródło niezbędnej do prawidłowego...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Co oznacza typ mąki?

    W naszej kuchni najczęściej gości mąka pszenna. Dzięki niej ciasto dobrze rośnie i jest elastyczne. Im bielsza, tym delikatniejsze jest pieczywo z niej wypiekane. Jednak to nie idzie w parze  ze składnikami odżywczymi.  W zależności do czego chcemy  ją wykorzystać, warto wiedzieć,  na jaki typ się zdecydować. Z czym to się je? Typ mąki pszennej to informacja, w jaki sposób jest ona mielona...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    ...także do panzanelli, czyli sałatki z pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i oliwy. Aby zagęścić potrawę, wystarczy pokroić pieczywo w kostkę i wrzucić do gotującej się zupy lub sosu. Gdy dokładnie...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Cała prawda o pieczywie

    Pieczywo - podstawowy składnik codziennego menu w wielu gospodarstwach domowych. W kulturze pojawiał się od czasów pradawnych, przez starożytny Egipt aż do dziś. Wiele narodów ma swoje własne charakterystyczne rodzaje pieczywa, np. turecka pita, hinduski nan czy znana powszechnie francuska bagietka. Polska od wieków słynęła z dobrego chleba. Czy tak jest nadal? Niestety już nie.

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Pieczywo dla zdrowia

    ...chleb nie rozpada się, łatwo się kroi, jego charakterystyczną cechą jest sprężystość (po naciśnięciu palcem wraca do dawnej postaci). Żytnie pieczywo na zakwasie zachowuje świeżość przez kilka dni(...), z dodatkiem jęczmiennej i pszennej typu graham. Takie pieczywo ma niski indeks glikemiczny (IG), co jest niezwykle istotne dla diabetyków. Jest trawione wolniej niż zwykły chleb z białej mąki, dzięki...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

Wideo na temat: maca pieczywo
  • Jaka mąka do jakiego wypieku? Mikołaj Rey na tropie

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

  • Jaka mąka do jakiego wypieku?

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

  • Przepis na gulasz z ciecierzycą

    Cieciorka to wyjątkowe "groszki", które były już w starożytnych jadłospisach! Wyglądem i smakiem cieciorka przypomina groch, świetnie nadaje się na przygotowanie past do kanapek czy mąki do wypieku niewielkiego pieczywa. Ciecierzyca, znana też jako "groch włoski" czy "cieciorka", może być również genialną bazą do przygotowania ciepłych potraw! Tym razem przygotowaliśmy dla was przepis na gulasz z ciecierzycy. Zobaczcie, jakie to proste!