• Informacje na temat:

    maca na drożdżach

Przepisy na temat: maca na drożdżach
Artykuły na temat: maca na drożdżach
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    Przygotowanie: Do naczynia wkrusz drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru. Wlej ¼ szklanki letniego mleka, dokładnie wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Wsyp 3...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Drożdżowe ślimaczki z makiem

    W misce pokrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Co dalej?

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Bliny: Hit kuchni rosyjskiej

    Przegotowanie: Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać cukier, sól, żółtka i obie mąki. Wyrobić ciasto, odstawić w cieple do wyrośnięcia. Potem połączyć z...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Pizza z pomidorami i oliwkami

    Przygotowanie: Pokruszone drożdże rozpuść w 3 łyżkach wody. Do mąki dodaj sól oraz rozczyn. Zagnieć ciasto, stopniowo dodając tyle wody, by było ono sprężyste....

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Drożdżowa strucla z orzechami

    Przygotowanie: Do ciepłego mleka wsyp łyżkę cukru, wkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do miski, dodaj trzy łyżki mąki i odstaw na 15 minut. Przesiej...

  • W dzisiejszych czasach zdrowe odżywianie święci triumfy. Coraz więcej osób interesuje się dietą bezmięsną i przechodzi na wegetarianizm. W Polsce jest już ok. 2 mln zdeklarowanych zwolenników takiego stylu życia. Fot. 123RF/Picsel Historia wegetarianizmu swoimi korzeniami sięga do roku 2600 p.n.e., wtedy to w Chinach ukazał się podręcznik, na którego łamach w sposób szczegółowy omówiono bezmięsną dietę oraz jej wpływ na nasze samopoczucie i organizm. Warto wspomnieć, że jaroszami byli...